IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратите в икономиката може да разделят пътищата на Бернанке и Трише

Според анализатори вече ЕЦБ е тази, която търси как да затегне паричната си политика, а ФЕД е в трудното положение да търси нови начини да подкрепи щатската икономика

10:19 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обратите в икономиката може да разделят пътищата на Бернанке и Трише

Председателят на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бернанке и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обединиха усилията си в края на 2008 г., за да се преборят заедно с най-тежката световна рецесия за последните шест десетилетия. 

Пътищата им обаче може скоро да се разделят заради настъпилите обрати в изгледите пред щатската и европейската икономика през последните два месеца, пише Bloomberg.

В началото на този месец ФЕД занижи икономическите си прогнози, съобщавайки, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще се повиши по-слабо от очакваното през тази година. ФЕД също реши да вложи освободилите се средства от падежирали ипотечни ценни книжа в американски държавни облигации, за да поддържа по-висока ликвидността в банковата система.

В същото време Трише заяви със задоволство, че растежът на европейската икономика задминава всички прогнози, а това може да проправи пътя на ЕЦБ към премахването на спешните мерки за кредитиране на банките в еврозоната, целящи да увеличат ликвидността в икономиката.

Евентуалните различия между намеренията на централните банки на САЩ и еврозоната ще си проличат ясно по време на годишния икономически симпозиум на ФЕД в Джаксън Хоул, Уайоминг, който започна в четвъртък и ще продължи до края на тази седмица.

Неочакваният обрат в данните за състоянието на двете икономики промениха и позициите на ФЕД и ЕЦБ значително в сравнение с май, когато ЕЦБ бе принудена да предприеме покупки на държавни облигации на страните от еврозоната за първи път в своята история.

По същото време финансовите пазари очакваха управителният съвет на ФЕД да съобщи по какъв начин ще започне да изтегля пари от икономиката, за да намали своя силно завишен заради кризата баланс.

Според икономисти на Bank of America позициите на Трише и Бернанке в момента са се разменили и ЕЦБ е тази, която търси как да затегне паричната си политика, докато ФЕД е в трудното положение да реши по какъв начин да подкрепи допълнително щатската икономика.

Оптимизмът на Трише и предпазливостта на Бернанке може да засилят курса на еврото спрямо долара според Джулиан Калоу, главен икономист в Barclays Capital в Лондон. Доларът поевтиня с 0,5% спрямо еврото вчера, падайки до 1,2719 долара за евро и губи още 0,1% по време на днешната валутна сесия до 1,2722 долара за евро към 9:55 ч. българско време.

Днес се очакват изявленията на управителите на двете централни банки в Джаксън Хоул, в които те ще изложат очакванията си за развитието на икономиката през тази година. Малко преди това ще излязат и данните за растежа на американската икономика през второто тримесечие, които според анализатори ще покажат по-слаб ръст от 1,4% в сравнение с предварителните оценки за увеличение на БВП от 2,4%.

И все пак разликата между ФЕД и ЕЦБ може да си остане само в тона на изказване на Трише и Бернанке, а не толкова в реалните действия, които двете централни банки ще предприемат. Според икономистите на Societe Generale и двамата ще продължат да поддържат либералната парична политика и ниските лихвени проценти, защото европейската икономика не е имунизирана от развитието на събитията в САЩ.

Според тях слабостта в щатската икономика може да накара Трише макар и с неохота да следва мерките, които Бернанке ще предприеме за стимулиране на икономиката. В случай че ФЕД реши да закупи повече от планираното американски държавни облигации, това ще отслаби позициите на долара срещу еврото и ще застраши износа на Европа, който е двигател на нейното възстановяване, смятат от Societe Generale.

Наскоро един от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ - Аксел Вебер, който се спряга за заместник на Трише след изтичането на мандата му през следващата година, заяви, че ЕЦБ трябва да изчака до първото тримесечие на следващата година, преди да определи кога да оттегли мерките си отпускане на спешни заеми на банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още