IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта в САЩ връщат очакванията за по-високи лихви през декември

Безработицата в страната е спаднала до 5%, което е най-ниското ниво от април 2008 г.

11:43 | 09.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за заетостта в САЩ връщат очакванията за по-високи лихви през декември

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото достигна 7-месечно дъно спрямо долара в петък, след като стана ясно, че новосъздадените работни места, с изключение на селското стопанство в САЩ за месец октомври са били 271 000. Тези резултати са най-силните от декември 2014 година. Освен това безработицата в страната е спаднала до 5%, което е най-ниското ниво от април 2008. Имайки предвид добрите данни за американската икономика, евентуално повишение на лихвените нива от Федералния резерв на САЩ (Фед) през декември остава възможно. За сметка на това, на последната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), президентът Марио Драги обяви, че институцията се готви да увеличи програмата си за изкупуване на активи и дори да понижи още повече близките до 0% лихвени нива.

Поради тези събития единната валута поевтиня спрямо зелените пари до 1.0705 в петък. Със започването на новата седмица, еврото успя да възвърне част от загубената територия до 1.0770, след като търсенето на валутата в световен мащаб остава на високи нива. При иницииране на допълнителните монетарни стимули в еврозоната от една страна и повишение на лихвите в САЩ от друга, се очаква негативно движение за валутната двойка. Доларът се покачи в петък значително и спрямо японската йена, достигайки 123.26. Щатската валута поскъпна и спрямо британския паунд, след като стерлинга се срина до 1.5026 долара.

Стоковите валути също бяха ударени от силните данни за трудовия пазар в САЩ. Австралийският долар поевтиня до 0.7022 долара, докато новозеландските пари спаднаха до 0.6498 щатски долара. За негативното движение при австралиеца допринесоха и колебливите данни от Китай, където износът е спаднал с 6.9% през октомври, в сравнение с година по-рано, докато износът е намалял с цели 18.8%. Това оставя страната с рекордно висок търговски излишък, възлизащ на 61.64 млрд. долара, което само по себе си влияе негативно върху валутата на Австралия, чиято икономика е силно обвързана с китайската.

Силният долар имаше негативно отражение и върху петрола, който поевтиня в петък. Щатското „черно злато“ достигна най-ниската си стойност от края на октомври насам при 43.83 долара за барел. Заниженото търсене от Китай също натисна котировките на петрола, след като то е спаднало от 6.8 до 6.2 млн. барела на ден от септември насам. Очакваното повишение на лихвените нива срина цената на златото до 3-месечно дъно. Благородният метал поевтиня до 1 085.40 долара за тройунция.

Фондовите пазари в Япония отбелязаха най-силния си ръст за последните 2.5 месеца, провокиран от по-слабата японска йена и очакванията за количествени улеснения на островната страна. Притесненията около стабилността на китайската икономика обаче, доведоха до спадове по повечето азиатски пазари. Японският Nikkei нарасна с 1.9% до 19 642.74 пункта днес, докато Hang Seng завърши на червена територия. На Wall Street основните индекси се лутаха между печалбите и загубите, като накрая DJIA се повиши с 0.26%, а S&P 500 спадна с 0.03%. В Европа повечето измерители успяха да завършат последния ден на изминалата седмица на зелена територия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката пропадна трайно под подкрепата около 1.5166. Това беше последното техническо ниво, което поддържаше няколкомесечната консолидация във възходяща посока. След песимистичното изявление на Английската централна банка и неочаквано положителните данни за заетостта в САЩ, лирата поевтиня значително спрямо долара.

Британският паунд има възможност да направи корекция до около 1.5166, което е предишната подкрепа, но сега вероятно ще се окаже съпротива. Ако това стане факт ще можем да търсим продажби от тези нива. Директното ускорение на двойката в низходяща посока ще бъде по-добрия сценарий за тези, които вече са с къси позиции, но това движение е малко вероятно да продължи значително под подкрепата около 1.4903.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
И освен че не вършат нищо и не потребяват нищо с парите които получават от заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още