IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар остава под натиск

По-слабото от очакваното индустриално производство в САЩ натежа на щатската валута

10:51 | 18.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

По-слабото от очакваното индустриално производство в САЩ оказа натиск върху щатската валута, която записа спад от 0.13% спрямо кошницата от шест основни валути. Анализаторите прогнозираха ръст от 0.3%, но данните показаха леко повишение до 0.1%. Ръстът в индустриалното производство през септември все пак сигнализира за известно ускорение на икономическия растеж през третото тримесечие. Все още обаче няма ясни индикации за съвземане на изпитващата проблеми щатска промишленост през второто полугодие. Миннодобивният сектор се повиши с 0.4% през септември след записано понижение с 1.0% през август месец, като това беше 4-то повишение през последните 5 месеца. Производството в сектора на комуналните услуги се сви с 1% след понижение с 0.3% през предходния месец.

Вицепредседателят на Фед Стенли Фишер предупреди в понеделник вечерта, че ниските лихви създават опасности и може да доведат до по-продължителни и по-дълбоки рецесии. От своя страна това може да направи икономиката по-уязвима. „Много сме близо до нашите цели за пълна заетост и инфлация от 2%“, посочи Фишер.

Слабият долар бе повлиян и от спада на цената на петрола, който отстъпи до едноседмично дъно. Цената на черното злато бе повлияна и от данните за повишеното производство от страна на ОПЕК и броя на активните платформи за добив на петрол в САЩ, които се повишиха за 7-ма седмица поред с 4 до 432 платформи. Бъдещо поскъпване на суровината може да бъде възпрепятствано от ключовото ниво от 51.70 долара за барел. Тази седмица вниманието на трейдърите, които търгуват с петрол, ще бъде насочено към данните за американските петролни резерви, които излизат във вторник и сряда и ще дадат сигнал за търсенето и предлагането. Лекият суров петрол сорт WTI се търгува рано тази сутрин на цена 50.31 долара за барел. Златото от своя страна се консолидира около ключовото ниво при 1 250 долара за тройунция.

Европейските борси приключиха на червена територия през изминалия ден благодарение на спада в цената на петрола и очакваната среща на ЕЦБ в четвъртък. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги след срещата, в което пазарните участници се надяват да получат сигнал дали банката ще разшири програмата за стимули. Лондонският FTSE100 записа спад от 0.9% до 6 949.00 пункта, като беше следван от германския DAX30 с 0.7% до 10 510.05 пункта. Индексите зад Океана затвориха в различни посоки, като вниманието на пазарните участници беше насочено към изявленията от страна на представители на Фед и към ниските цени на петрола. Широкият индекс S&P500 записа лек ръст до 2 130.60 пункта, а индустриалния Dow Jones спадна с 0.3% до 18 095.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Разглеждаме ситуацията изцяло технически. Двойката тества ниво на подкрепа след пробив на възходяща трендлиния, което е добра предпоставка за корекция след моментния низходящ импулс. Ако решим да се възползваме от потенциалната реакция на пазара в обратна посока, е добре да се участва със стоп около 100 пипса под нивото на вход, като целта е също 100 пипса. Важно е да се види как ще реагира двойката при отварянето на лондонската сесия. Разпродаване до зоната на подкрепа около 1.52896 в ранните часове на лондонската сесия и консолидиране на цената около зоната ще бъде добра възможност за отваряне на краткосрочни покупки по горе споменатия начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
скоро време няма как да се обьрне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
скоро време няма как да се обьрне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Тренда се обръща:http://prikachi.com/images.php?images/158/8938158o.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още