IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Диктаторът Бернанке трябва да бъде свален

Управленската идеология на шефа на Фед е кулминация на една 30-годишна икономическа война, водеща началото си от „Рейгъномиката“ и токсичната преданост на Алън Грийнспан към Уолстрийт

08:05 | 16.02.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
WSJ: Диктаторът Бернанке трябва да бъде свален

Шефът на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке е най-опасният човек на планетата, много по-опасен отколкото Хосни Мубарак, управлявалият 30 години диктатор на Египет, някога е бил. Диктатурата на Бернанке е монетарна и ще предизвика задаващия се трети финансов колапс на 21-ви век, пише в коментар за Wall Street Journal колумнистът на изданието Пол Б. Фарел.

Този икономически терор скоро ще свърши. Точно както Мубарак беше сляп за икономическите и социални нужди на народа си, Бернанке е сляп за наследството на лесните пари – богатите стават супербогати, средната класа е обречена на стагнация, а бедните са оставени да преживяват с трохи.

Още едно предупреждение, в Египет също имаше сериозен дисбаланс при разпределението на богатството. Бернанке е последният егоманиак от историята на раздуващия се от 30 години дисбаланс на богатството в Америка. Сега най-богатите 1% от американците вече притежават 23% от богатството на Америка, при „едва“ 9% през 1981 г.

Управленската идеология на Бернанке е кулминация на една 30-годишна икономическа война, която обхваща „Рейгъномиката“, служеща на супербогатите, токсичната преданост на бившия шеф на Фед Алън Грийнспан към Уолстрийт, екстремните капиталистически догми на Айн Ранд и опасните спасителни инициативи на двама финансови министри, Хенри Полсън и Тимъти Гайтнър – троянски коне, служещи на Уолстрийт и подкопаващи правителството отвътре.

От 1981 г. тази монетарна диктатура е причинила огромни щети, систематично е саботирала демокрацията, капитализма и американската мечта и в същото време е помагала за възхода на най-опасния нов враг на САЩ – Китай.

Когато Обама преназначи Бернанке преди няколко години, Николас Талеб, авторът на пророческата за много икономисти книга “The Black Swan” (Черният лебед), публикувана през 2007 г., беше шокиран. В книгата си Талеб предупреждава за „tail“ рисковете – екстремни пазарни флуктуации, наречени от него „черни лебеди“, които не могат да бъдат предвидени от конвенционалните вероятностни модели, използвани на Уолстрийт.

„Бернанке дори не съзнава, че не разбира как работят нещата“, казва Талеб. „Неговите икономически методи са толкова неадекватни, че пред тях, заклинанията на знахарите изглеждат емпирично доказани и научно обосновани“.

Нарекохме Бернанке „Капитанът на Титаник“ с предупреждението, че той създава условията за третия финансов колапс на 21 век – по-лош от спукването на dotcom балона през 2000 г. и кредитната криза от 2008 г., взети заедно.

Както управлението на египетския диктатор, режимът на Бернанке върви към своя край. Това обаче няма да е „черен лебед“, защото никой не може да твърди, че не вижда идването на новата катастрофа. В интервю за списание Time Томас Хьониг, президент на Федералния резерв в Канзас Сити, отправя 10 предупреждения за икономическото бъдеще на САЩ.

Инфлацията при суровините скоро ще сложи край на диктатурата на Фед

Накратко, глобалната инфлация на цените на суровините може скоро да сложи край на саморазрушителния американски икономически терор на лесните пари и, което е по-важно, да сложи край на 30-годишната „монетарна диктатура“ на Фед.

Диктатурата на централната банка разрушава демокрацията в САЩ

Пътят към оздравяване на реалната икономика не минава през вливането на ликвидност във финансовата система, което насърчава мегабанките да се впускат във високорискови спекулации. Създаването на здрав икономически фундамент е свързано с насърчаването на спестяванията, които създават инвестиции, които от своя страна създават добре работещи бизнеси, които наемат служители и плащат дивиденти, което води до още спестявания и още инвестиции, казва Хьониг.

Почти нулевите лихвени проценти означават по-богати банки, по-бедни данъкоплатци и финансов колапс

Чрез запазването на лихвените проценти близо до нулата за неограничено дълъг период от време Фед иска от тези, които пестят, да продължават да субсидират тези, които взимат кредити. Какъв е смисълът тогава да се пести и инвестира, пита икономистът.

Лесните пари раздуват нов спекулативен балон, който ще се спука скоро

„Така се получават балони“, предупреждава Хьониг. „Рязкото повишаване на цена на земята и енергията са недвусмислени признаци за това, че наоколо има твърде много пари. Когато влеете такава ликвидност в системата, тя трябва да отиде някъде“. Но докато Фед задържа лихвените проценти близо до нулата, лесните пари няма да бъдат вложени в спестявания. Вместо това „парите започват да преследват активи с по-висока доходност като земя, акции и енергийни суровини. Когато това се случи, цената на активите продължава и продължава да нараства, докато изведнъж балонът се спука и имаме нов финансов колапс.“

Нарцистичната илюзия на Бернанке за мощта на валутната политика

Фед има твърде много власт, казва Хьониг. Валутната политика се приема като решение на все повече и повече икономически проблеми. Тя беше използвана за справяне с всяка нова криза – сривове на фондовия пазар, рецесии, dot-com балона, атаките от 11 септември, войната в Ирак и финансовия колапс от 2008 г. „Хората започнаха да вярват, че просто трябва да разхлабиш лихвените проценти и всичко ще се оправи, а именно това води до тези балони“.

Лесните пари ще предизвикат световна инфлация и нов финансов колапс

„Серията от събития, която доведе до излязлата извън контрол инфлация от 1979 г., започна още през средата на 60-те години. Това е дълъг период“, казва Хьониг. Лесните пари преследват висока възвращаемост по цял свят - в Бразилия и Китай например. Хьониг предупреждава, че „инфлацията се повишава рязко. През последната година глобалните цени на храните са нараснали с 25% и много страни са започнали да трупат запаси от суровини“.

Политиката на Фед служи на богатите и унищожава американската мечта

Като застава зад банкерите на Уолстрийт, със своята монетарна диктатура Бернанке създава предпоставки за класова война в Америка: „Най-бедните 60% от американските домакинства харчат 12% от доходите си само за енергия, в сравнение с едва 3% от 10-те процента най-богати,“ посочва Хьониг. „Инфлацията е толкова нечестна. Това е най-регресивният вид данък, който можете да наложите на хората. С него подкопавате покупателната способност на бедните и тези с фиксирани доходи. Хората, които имат пари и знаят как да пестят, печелят от това“, допълва той.

Фед не научи нищо от кризата през 2008 г.

„Америка не научи нищо от кризата. Правителството продължава да се усмихва на Уолстрийт. Вместо да раздроби финансовите гиганти, чието хазартно поведение смачка икономиката, правителството позволи на най-големите банки да станат дори още по-големи и сега те преяждат с лесни пари“, посочва той.

Пазарна икономика? Това е шега, лобисти с много пари управляват Америка

След Savings and Loan кризата през 80-те години в затвора попаднаха 3800 банкери. Този път Уолстрийт ограби почти всички и му се размина. Хьониг пита къде „са наказаните за провала“. „Ние нямаме пазарна икономика. Американският капитализъм е шуробаджанашки капитализъм, който се свежда до това кой познаваш и колко голямо е дарението, което правиш за партията“, допълва той.

Америка трябва да сложи край на лесните пари

На въпрос какво Хьониг би направил като президент на Фед той отговаря – високи лихви по спестяванията, нисък ливъридж, силна валута, както и правилото, въведено след Голямата депресия, известно като Глас-Стийгъл, което забранява на търговските банки да извършват високорискови операции. Той също би опитал да понижи държавния дълг и да стимулира производството, въпреки че признава, че това няма да е лесно, тъй като безболезнен подход към решаването на тези проблеми няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 3 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Г-н Митев,загубихте ми време да търся из сайта и блога Ви какво представлява този "Модел Ресурси М" (за който казахте, че ще предоставите информация). Оказа се, че изглежда главната Ви цел е да продавате книгата си, в която вероятно е описан прословутия модел. Да бяхте казали така отначало - "Купете си книгата, там е написано, безплатно нищо няма да кажа". Накратко г-н Митев, демонстрирате непочтено поведение и повече няма да Ви обръщам внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
ЕЕЕЕЕЕЕ бригада ние тоя филм сме го гледали при ВИДЕНОФФФ.....Сега чичо САМ ше го прожектира на ЦЯЛ СВЯТ.....!!!!.....Не мисля ,че ще се случи нещо драматично - просто ще се наместят нещата и сметката ще се плати от всички.....!!!!!....Те за тва на реалните активи им се вдига цената щото изведнъж се оказаха по-сигурно вложение от хартията.....Интересното наистина тепърва предстои........!!!!!..... АДМИРАЦИЙ ЗА АНАЛИЗА.....!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Извинявам се - току що си прегледах пощата и виждам, че г-н Иван Митев ми е изпратил материали за новата теория за модела "Ресурс М". Все още обаче не съм прочел за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
войната е част от корупцията която разори Америка и Англия - прав си . само че това мисля че по-скоро спомогна за процеса отколкото да е основна причина.доказателство ,че неолиберализмът не работи се вижда и в други държави не водили война - Латвия , Литва и ние сме в този кюп . седи и гледай шоуто в БГ мисля че ще става интересно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Е да, ама на Европа и Канада им е лесно - не са се нагърбили с ролята на световен полицай. Нямат военни бази и самолетоносачи навсякъде по света. А това е скъпо, мнооого скъпо... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
има, как да няма . моделът на социални държави като някои в Европа и Канада ( Австрия , Франция , Германия ) е в много по- успешен . Америка също беше подобно нещо преди неолибералистите да се осерат всичко и да разорят народа заедно с корупцията в ФЕД . Неолиберализмът води до разрушителна политика и ограбване на средната класа ...... кога ще го научим това ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
"защо пак следваме деструктивни икономически политики на запада ?"-----------------------Ами май защото други няма открити, няма открити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader
преди 13 години
просто се корумпира управлнието на Америка защото банките дават много пари за лобизьм сред политиците и те са техни марионетки . интересите на големите финансови акули са коренно портивоположни на реалната иконмика и от там на обикновените хора . политиците обаче играят по свирката на банкерите и така се получава че банките колят и бесят а реалната икономика е оставена да крета . това са разрушителните сили на неолоиберализма и корпуцията в правителствата . Неолиберализмът - т.нар. Тачъризм и Рейгъномиката е преопбладаващ модел на икономическа идеология през последните 30 години , включително и у нас особено сегашната марионетка Дянков . виждате ли накъде отива положението? Англия е пред фалит Америка също се е запътила натам .ние също ....защо пак следваме деструктивни иконмически политики на запада ? ако се слушиха иконмисти като Съмърс , Хъдсън , Стиглиц това едва ли щеше да се случи . очакваме голямата буря.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Прав си и за рейтинговите агенции - правителството е виновно, че е централизирало и е дало власт на една шепа агенции да правят оценки на риска. Ясно е, че всеки трябва сам да си оценява риска. Най-малкото защото иначе се размива отговорността и стигаме до сегашното положение да не знаем кой в края на краищата носи вина и отговаря. Сваляме и забраняваме и рейтинговите агенции!П.П.Надявам се да си съгласен, че това да има (много) повече рейтингови агенции не е решение ако те ще работят пак и отново по зададен и одобрен от правителството начин (защото ако отново се издънят пак правителството ще се окаже виновно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Браво! Предавам се - успя да ме убедиш! Виновно е основно и преди всичко правителството. Правителството, което е олицетворение на ръководната роля на партията (вече няма значение коя - всички правят едно и също). Правителството и неговия пръв помощник Централната банка някак си неусетно и тихомълком са успели да превземат и обсебят икономиката. По метода на сварената жаба (бавно и незабележимо) те на практика са създали централизирана диктатура. Именно това е заглавието и за това се говори и в статията. Ето че се разбрахме! :)))П.П.То това добре, ама сега какво - ще ги сваляме ли? Ще им обявим ли бойкот - няма да вземаме заеми от Фед и няма да даваме заеми на правителството? Или ако продължават да дават сливи за смет все пак няма да сме ние глупаците, които да откажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още