IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните финанси - време е за революция във веригата на доставките

Новите баланси в икономиката изискват и нов подход в действията на големите банки и отношенията им с клиентите

08:06 | 12.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Глобалните финанси - време е за революция във веригата на доставките

Колапсът на Lehman Brothers предизвика подобна експлозия, като финансовата система бе спасена единствено благодарение на намесата на няколко правителства.

Процесите във веригите на доставки и взаимодействията между тях могат да направят системата по-голяма или по-малка от размера на нейните части. Тъй като сложните мрежи съдържат връзки между много под-мрежи, неефективностите или слабите страни на всяка от тях могат да имат влияние за жизнеспособността на цялото.

Също както веригата на доставките в производствения сектор след разрушенията в Япония, веригата във финансовия сектор също е подложена на огромен натиск за преустройство и адаптиране към новия баланс, който е изнесен към развиващите се пазари.

Когато това стане, милиони потребители ще влязат в средната класа на тези страни, ще се развият нови мрежи и проблемите с промените на климата ще се превърнат във все по-важен фактор за глобалната търговия.

В допълнение, настроенията в момента са такива, че се планират големи регулаторни реформи, с които да се въведат нови и по-високи такси за финансовия сектор. Банките и другите финансови институции са под натиск да създадат нови продукти, които да подпомагат реалния сектор в справянето му с по-комплексни рискове и с които да се увеличат инвестициите в сектори като зелените технологии и инфраструктурата в развиващите се страни.

Последните години показват, че финансовата стабилност все повече зависи от голямото взаимодействие на международно ниво, което резултира в налагането на по-строги правила на национално ниво.

Ясно е още, че развиващите се пазари търсят алтернативни модели за икономически растеж, залагащи на зелените технологии и устойчивостта. Техните финансови сектори ще трябва да оперират по много различен от настоящия модел, който се движи от потреблението.

В свят, в който потреблението и финансите ще трябва да растат по-бавно, за да са в съответствие с ограниченията от страна на ресурсите, каква роля ще трябва да плати финансовият сектор, за да ограничи пристрастеността към потребление, финансирано на ливъридж?

А с оглед факта, че финансовите институции ще трябва да следят и управляват рисковете по радикално различен начин - както за себе си, така и за клиентите - каква ще е ролята на доставките в свят, където потреблението, спестяванията и инвестициите растат в условия на голяма волатилност?

В момента „производството” на финансовия сектор е процес, при който силната позиция е тази на финансистите.

Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Един пример за трансформация, която трябва да се случи е връщане към персоналното-консултативно банкиране (където банкерът изгражда връзка с клиента си) от популярното напоследък транзакционно (където банкерът просто предоставя финансови услуги с различни параметри).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Това, което четем тук е вече история! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още