IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните финанси - време е за революция във веригата на доставките

Новите баланси в икономиката изискват и нов подход в действията на големите банки и отношенията им с клиентите

08:06 | 12.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Глобалните финанси - време е за революция във веригата на доставките

През март 2011 година опустошителното земетресение, цунамито и ядрената катастрофа, които удариха Япония, предизвикаха спиране на производството на ключови компоненти, от които зависеха много вериги на доставките по света. Внезапното изчезване на тези ключови компоненти предизвика преосмисляне на модела, по който работят тези вериги на доставки.

Важният въпрос е, че на такава уязвимост е податлив не само производственият сектор. Финансовата индустрия също пострада заради разрушаване на нейната „верига за доставки” на фона на кредитната криза, пише Андрю Шънг, главен консултант на банковия надзор в Китай и бивш ръководител на борсата за ценни книжа и фючърси в Хонконг, в публикация за Project Syndicate.

Фалитът на Lehman Brothers през 2008 година не само разтресе финансовите пазари, а и доведе до замръзване на глобалната търговия, тъй като големите банки отказваха да се кредитират заради страховете от нови фалити.

Простата банкова система от миналото – онази, базирана на привличането на депозити и насочването им към кредитиране на нуждаещите се кредитополучатели, бе еволюирала в много сложна и глобална верига на доставки, криеща рискове от разрушения, съпоставими с тези, които видяхме миналата пролет в Япония.

Веригата на доставките във финансовия сектор, както и тази в производството, притежават три общи черти – архитектура, механизъм за обратна връзка и процедури, като силата и ефективността на тези вериги зависят от начина, по който тези компоненти си взаимодействат.

В днешната финансова архитектура, както и при други вериги на доставките, има тенденция независимите мрежи да се концентрират в мощни центрове. Един пример – Лондон и Ню Йорк доминират света на международните финанси, а едва 22 банки формират около 90% от цялата търговия с валути в света.

Подобни концентрации са изключително ефективни, но освен това допринасят за натрупването на по-големи системни рискове. Причината е проста – при колапс на един от тези центрове, цялата система може да се срине.

Отворените механизми за обратна връзка гарантират способността на веригата на доставките да реагира на променящата се среда, но в случая на финансовите услуги е възможно натрупването на шокове до момент, в който цялата система гръмва.

Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Един пример за трансформация, която трябва да се случи е връщане към персоналното-консултативно банкиране (където банкерът изгражда връзка с клиента си) от популярното напоследък транзакционно (където банкерът просто предоставя финансови услуги с различни параметри).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Това, което четем тук е вече история! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още