IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Кризата около Газпром може да разклати режима на Путин

Шистовата революция може да предизвика колапса на държавната компания, което обаче ще е катализатор за реформи в Русия

12:26 | 28.09.12 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Следващите стъпки вероятно ще включват излизането от Южен поток – нерентабилният и твърде скъп газопровод през Черно море - както и замразяването на проекта за небостъргач в Петербург, който трябваше да е новият главен офис на компанията. Това обаче едва ли ще се окаже достатъчно. Зле функциониращото бившо съветско газово министерство, което на практика е Газпром, ще трябва да бъде разделено на реални компании, които да бъдат приватизирани.

Колапсът на Газпром изглежда вероятен и с него приходите в руската хазна ще се свият чувствително. Моделът на държавен капитализъм, наложен от Путин, ще понесе съкрушителен удар от рухването на Газпром. Това обаче може да даде нов импулс за икономически реформи. В крайна сметка неотдавна Москва продаде акции за 5,2 млрд. долара на Сбербанк, държавната спестовна банка.

При първия си коментар по повод започнатото от ЕК разследване срещу Газпром на 9 септември Путин демонстрира неразбирането си на идеята за пазарна икономика. Той заяви, че „ЕС субсидира икономиките в Източна Европа и че сега някой в Брюксел е решил да прехвърли част от тежестта на тези субсидии върху Русия“.

Загърбвайки фактите той заяви, че цените на Газпром са пазарно ориентирани и допълни, че „Русия има определени принципи при ценообразуването от десетилетия и че тези принципи са гарантирани от дългосрочни договори“. „Никой никога не е поставял под въпрос тези принципи“, допълва руският президент.

Всъщност Европейската комисия направи именно това. Колкото по-дълго Путин отказва да приеме реалността, токова повече кризата около Газпром ще се задълбочава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 3
Scribbler
преди 11 години
Шистовата революция, в комбинация с растящите цени на храните са най-добрите икономически карти раздавани на България за последните 100 и повече години (нещо като четири аса или валета). Те са в състояние да променят условията ни на външна търговия (износът ни по-скъп, вноса по-евтин), което директно рефлектира върху стандарта на живот в България.За Русия шистовата революция е черен Петър, който редовно им се пада всеки 15-20 години, когато цените на енергията паднат (80-те, 1998 и сега пак). Путин бе назначен за премиер от Йелцин през 1999, след фалита на Русия. Тогава цената на нефта падна на 9-10 долара за барел. Сега газта на Американския пазар търгува на 11-15 долара на барел-еквивалент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
Една от основните причини за икономическия крах на СССР е факта че президента Рейгън успява чрез договорки с Саудитска Арабия да поддържа ниски цените на петрола през 80-те години на 20-ти век . Добре е да се помнят фактите . п.п. А иначе за нашия лагер няма новини : Европа се намира в своето изгубено десетилетие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Абе аз не си внасям пенсионните осигуровки в Газпром, та ми е през швепса колко го е закъсал! Знам какво ще настане тук, ако рекат, че по некакви причини вече не им е изгодно да пускат газ по тръбите към Европа.Просто ми стана смешно как тръпнат във ФТ пред скорошната умирачка на Русия. Това е стара, вековна мечта на много европейски и американски мераклии на руските природни богатства. Даже преди 15-тина години Монката Паси направи график по години на този процес и трябваше вече да се е разпаднала Русията.Аз съм по-разтревожен за новините от нашия лагер, обаче! Ето това са новините само от днес, в съседните теми:"Френската статистика потвърди нулевия икономически растеж за второто тримесечиеФранция планира най-свития си бюджет от 30 години Британската икономика се е свила с 0,4% през второто тримесечиеБизнес доверието в еврозоната е на тригодишно дъно. Всички данни сочат, че икономиката на държавите от валутния съюз е навлязла в рецесия през третото тримесечие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Ех... ЕС иска благоденствие за България? Защо? Те още се чудят как можаха да ни приемат, а ние още се чудим какво правим вътре. Да оставим настрана побърканото начинание ЕЗ, ЕС като цяло е много по-добър проект с оглед на търговия. Ние ИЗОБЩО не се вписваме в тази общност. Ние сме по-близо до Сомалия. Аналогия - колкото и помощи да има за Сомалия, населението там гладува, необразовано е и умира от блести. Да ти прилича на БГ? Та ти сам си отговори. Ако българите не успеем сами да си стъпим на краката и марсиянците да дойдат няма да ни оправят. Ние упорито отказваме обаче да го направим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Еми нали такива бяха очакванията преди да влезем. Нали не искат Европа на две скорости. Без помощ от тях няма как да изплуваме от дъното. Напълно разбирам, че основата трябва да я изградим ние българите, но ако имаш поглед над днешната младеж- възможно ли е това? Според мен- не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Със прискърбие забелязвам как и новото поколения, чака ЕС да го оправи в живота...----------------------------------------------"3. Ако ЕС не иска нова АЕЦ в България, то тогава да направи нещо за повишаване на стандарта на живот на българите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
1. Не съм сигурен напълно в това.2. Не е много ясно дали е или не. Аз не чух точно становище. В медиите всичко може да се говори.3. Ако ЕС не иска нова АЕЦ в България, то тогава да направи нещо за повишаване на стандарта на живот на българите, тъй като цените на зелената енергия са непосилни за населението. Всички знаем, че цената на тока от АЕЦ е по-ниска, в сравнение с т.нар "възобновяеми" източници. Заради това голяма част ще предпочитат АЕЦ-а, пред непосилните сметки за ток. А и не само обикновенните хора, но и бизнесът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ти мани , вчера най-смешни бяха от БСП - бяха изпаднали в паника : ще вземе да се построи тяхната любима дъвка "Белене" и за тях може да няма място на хранилката . Ужас .:):) Яко се бяха запенили ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Как ти звучи:"Неотменима банкова гаранция 200 милиона, в евро или долари. По избор"Борисов знае, но за съжаление не може министър председател, на която и да било държава да казва какво знае.Според мен трябва да се тълкуват думите му, че "до 4 или 5 години България ще е енергийно независима".Аз ги тълкувам, че веднъж за винаги ще се оттървем от руската хватка и платените им агенти от БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 11 години
Оф то една сила , ум да ти зайде . В момента 70 % от топ университетите са в САЩ , 70 % от нобеловите лауреати е пак от там . Почти всеки технологичен пробив тръгва от САЩ и Германия . За момента износа на суровини ги крепи и прави богати един определен кръг хора . В краткосрочен и средносрочен план им остава да спретнат една мини студена война за да се капсулират и като гледам са я започнали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още