IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Кризата около Газпром може да разклати режима на Путин

Шистовата революция може да предизвика колапса на държавната компания, което обаче ще е катализатор за реформи в Русия

12:26 | 28.09.12 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Следващите стъпки вероятно ще включват излизането от Южен поток – нерентабилният и твърде скъп газопровод през Черно море - както и замразяването на проекта за небостъргач в Петербург, който трябваше да е новият главен офис на компанията. Това обаче едва ли ще се окаже достатъчно. Зле функциониращото бившо съветско газово министерство, което на практика е Газпром, ще трябва да бъде разделено на реални компании, които да бъдат приватизирани.

Колапсът на Газпром изглежда вероятен и с него приходите в руската хазна ще се свият чувствително. Моделът на държавен капитализъм, наложен от Путин, ще понесе съкрушителен удар от рухването на Газпром. Това обаче може да даде нов импулс за икономически реформи. В крайна сметка неотдавна Москва продаде акции за 5,2 млрд. долара на Сбербанк, държавната спестовна банка.

При първия си коментар по повод започнатото от ЕК разследване срещу Газпром на 9 септември Путин демонстрира неразбирането си на идеята за пазарна икономика. Той заяви, че „ЕС субсидира икономиките в Източна Европа и че сега някой в Брюксел е решил да прехвърли част от тежестта на тези субсидии върху Русия“.

Загърбвайки фактите той заяви, че цените на Газпром са пазарно ориентирани и допълни, че „Русия има определени принципи при ценообразуването от десетилетия и че тези принципи са гарантирани от дългосрочни договори“. „Никой никога не е поставял под въпрос тези принципи“, допълва руският президент.

Всъщност Европейската комисия направи именно това. Колкото по-дълго Путин отказва да приеме реалността, токова повече кризата около Газпром ще се задълбочава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
naso_fr
преди 11 години
Нормално е за страна като Русия да злоупотребява с това което има и да извива ръцете на който даде. А когато някой прекали (било то и една огромна държава) идва противодействието.За шистовия газ съм резервиран, но енергията от алтернативни енергийни източници ще разбие държави като Русия и Арабските емирства. Колелото на историята се върти, *** като споменатите държави не гледат в бъдещето и не яхват поредната вълна и тя ще ги потопи.Да си силен не е достатъчно, братушки, трябва да си гъвкав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Абе , може и да не ти прилича , но Газпром вече свали цените с 10 % кажи речи в цяла Европа и това е само първата стъпка . А сега като енергиен експерт си сметни колко милиарда са това и в коя каса НЯМА да влязат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха... От умни хора съм чувал поговорката: "Не плачи на чужд гроб, за да не паднеш в него!" хаха!Точно Европа, точно Англия и точно рупорът на настоящия икономически модел ФТ нещо не ми приличат на убедителните гробокопачи на Русия! Де късмет пак президент като Елцин и премиер като Немцов... хаха!Ще чакаме с нетърпение революцията на шистовия газ да даде резултати и в Европа. В Полша нещо не се случи, па да видим дали България не е новият газов Клондайк... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
saruman
преди 11 години
Дано да си прав, че Бойко се бъзика, а не се заиграва с такива червени нещастници като Богомил Манчев и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Ironhorse
преди 11 години
То за това е и голямото надлъгване с Белене.Путин тотално изпуска контрола в газа, а чрез спиране на Белене и с атомната енергетика !!!Кефя се как Бойко се бъзика с тези "пишман инветитори"АЕЦ Белене няма да го има по три много прости причини:1. Българският народ не го иска2. Не е финасово изгоден за държавата3. ЕС няма да допусне русия да изнудва Европа с атомна централа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Тия от 15 години всеки ден го свалят :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още