IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Газпром трябва да спазва правилата на европейския пазар

Еврокомисарят по енергетиката настоява руската компания да спре да прилага различни цени на газа за държавите от ЕС

21:58 | 14.09.12 г. 4
Йотингер: Газпром трябва да спазва правилата на европейския пазар

Руският гигант Газпром трябва да спазва европейските пазарни правила и да престане да прилага спрямо страните от Европейския съюз различни цени на газа от тези на Запад или на Изток.

Това каза днес във Вилнюс европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес.

"Русия е най-големият ни партньор заради вноса на петрол, въглища, уран и газ", подчерта Йотингер пред журналисти при посещението си в Литва, предаде БТА.

"Това, от което се нуждаем обаче, са справедливи правила на играта. В дългосрочен план бихме искали да избегнем различните цени за газа. Газът си е газ. Цената на газа обаче е доста по-ниска в Берлин или Париж, отколкото във Вилнюс", подчерта еврокомисарят.

Вилнюс внесе в края на януари в Брюксел жалба срещу Газпром за злоупотреба с господстващо положение.

Миналата седмица Европейската комисия започна официално разследване срещу руската компания по подозрения във възпрепятстване на конкуренцията и манипулиране на цените в няколко страни от Централна и Източна 
 Европа, членки на ЕС и силно зависими от руските газови доставки.

Руският президент Владимир Путин в неделя разкритикува този "неконструктивен" според него подход на Брюксел. "Обединена Европа иска да запази известно политическо влияние и иска ние да плащаме за това", отбеляза той.

"Президентът Путин много добре познава правилата на играта на нашия европейски пазар и трябва да ги приеме", изтъкна Йотингер, като подчерта, че ЕС със своите 500 милиона граждани е ключов клиент за Газпром. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Този чиновник си прави политически PR на гърба на руснаците. Добрият и справедлив чичко от Брюксел сега ще накаже наглия Газпром! Кофти, че не всички сме политически гурели и понякога мислим, а и понякога правим некъв бизнес, та сме понаучили и това-онова... Защо комисарчето не обясни, че Германия, Франция и Холандия получават газ от Норд Стрийм АГ., а не от Газпром. Там Газпром е с 51%, Германски фирми с 31% и останалите си делят френска и холандска компании. Този проект излезе почти 9 млрд. евро, като 30% от него се финансира кеш от акционерите, а останалото от кредит, който пак те ще изплащат. С какви ли идеи в главата тъпите германци и французи са се набутали с разходи по този проект? За да плащат по-скъп газ от нас? И ние с какви мотиви чакаме газ на цената на германците, след като не само, че не инвестираме в енергийните проекти, ами се чудим как да ги прецакаме?!Аз също предлагам специални условия за по-едрите си и по-лоялни клиенти - традиционна практика в бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
По стар съветски обичай Газпром, Лукойл, Роснефт и прочие държавни руски компании са си мафиотски структури с държавна протекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
до baba_meca: Може и така да е НО разликата е че те не са монополисти на пазара за разлика от Газпром в БГ и други страни от Източна европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
baba_meca
преди 11 години
БМВ, Мерцедес, кока - кола, сони и прочие също не ги спазват !!! дори и в 1 град на различни места са им различни цените ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още