IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром планира разделяне на доставките и продажбата на газ за Европа?

По този начин руският газов гигант се надява да покрие изискванията на ЕС

13:45 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Газпром планира разделяне на доставките и продажбата на газ за Европа?

Газпром планира да раздели европейските си активи, за да отговори на изискванията, заложени в третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС) и да избегне антимонополните претенции на Брюксел, пише онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на руски медии.

Планираната промяна предполага Газпром да направи подразделение за продажба на природен газ на европейските потребители и друго – за транспортирането на суровината.

По този начин руският гигант ще избегне исковете на Европейската комисия (ЕК), тъй като третият енергиен пакет за либерализацията на европейския пазар забранява една и съща компания да се занимава с дистрибуцията и транспортирането на синьото гориво.

Газпром продава газ за Европа чрез дъщерното си дружество Газпромекспорт. Компанията е собственик на 100% от Gazprom Germania GmbH, която е собственик на активи на руското дружество в европейските страни, включително на Gazprom Marketing & Trading Limited във Великобритания, Gazprom Schweiz AG в Швейцария, както и дяловете в Wingas и Wintershall.

За момента Газпром отказва да коментира дали информациите за планираната реформа са истина.

Експерти обаче коментират, че дори това да се случи, едва ли ще бъдат задоволени европейските претенции към компанията, тъй като реалният собственик си остава Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още