IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

В продължение на 60 години немските правителства преследваха по-европейска Германия, но сега администрацията на канцлера Ангела Меркел иска да прекрои икономиките в Европа по свой образец, което е политически неразумно и икономически опасно, пише Филип Легреин за сайта project-syndicate.org.

За разлика от немския финансов министър Волфганг Шойбле и други, които се хвалят, че германската икономика е най-успешната в Европа, Легреин смята, че тя е нефункционална.

Икономистът е гостуващ старши сътрудник в Европейския институт към London School of Economics. Той е бивш икономически съветник на председателя на Еврпейската комисия. Автор е на „Европейската пролет: Защо икономиката и политиката ни са в безпорядък – и как да ги оправим“.

Разбира се, Германия има своите силни страни: световноизвестни компании, ниска безработица, както и отличен кредитен рейтинг, признава Легреин, но тя също така има стагниращи заплати, фалирали банки, неадекватни инвестиции, ниска производителност, мрачни демографски перспективи и анемичен растеж.

Немската политика на подкрепа за стопанството за сметка на чужди икономики – потискане на заплатите с цел ускоряване на износа - не трябва да служи като пример за останалата част от еврозоната, смята той.

Германската икономика се сви през второто тримесечие на 2014 г., като е нараснала с едва 3,6% от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. - малко повече от Франция и Великобритания, но по-малко от половината от растежа на Швеция, Швейцария и САЩ. От 2000 г. насам растежът на немския БВП е средно едва 1,1% годишно, което нарежда страната 13-та в 18-членната еврозона.

Описана като "болния човек на Европа", когато еврото беше пуснато през 1999 г., Германия не отговори чрез икономически динамизъм, а чрез орязване на разходите. Инвестициите спаднаха от 22,3% от БВП през 2000 г. до 17% през 2013 г. Инфраструктурата, като магистрали, мостове, дори каналът при Кил, се разпада след години занемаряване.

Образователната система също скърца: броят на новите стажанти е на най-ниското ниво след Обединението, страната има по-малко млади висшисти (29%), отколкото Гърция (34%), а най-добрите й университети едва попадат в световния Топ 50.

Спъвана от недостатъчно инвестиции, немската икономика се бори да се адаптира. Въпреки реформите на пазара на труда при бившия канцлер Герхард Шрьодер, в Германия е по-трудно да се съкрати служител на безсрочен договор, отколкото където и да е другаде в рамките на ОИСР.

Германия изостава в глобалната класация на Световната банка за условията за стартиране на бизнес чак до 111-о място. Най-големите фирми в страната са стари и утвърдени, като липсват еквивалентите на Google или Facebook, а секторът на услугите е особено свит.

Правителството е въвело малко реформи, стимулиращи растежа през последните седем години, отколкото всяка друга развита икономика, според ОИСР. Средният годишен ръст на производителността през последното десетилетие от 0,9% е по-бавен дори от този в Португалия.

Тежестта на стагнацията бе поета основно от германските работници. Въпреки, че тяхната производителност се е увеличила с 18% през последните 15 години, сега те печелят по-малко в реално изражение в сравнение с 1999 г., когато тристранно споразумение между правителството, компаниите и синдикатите на практика сложи таван на заплатите.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мисълта ми беше, че немците са дали и продължават да дават много неща и имат голям принос към света от всякакви аспекти и в Европа са Nr.1 просто няма аналог като социално, технологично, духовно и модерно общество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
даже и англииския произлиза от старо-немския дами и господа - това е Германия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
население) имат производство на доста повече продукти, макар и не на нивото на немското качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
...да има такива гета. Обаче по същество Германия е социална държава, та трудно там ще стигнат такива крайности. Принципно съм съгласен с констатацията ти, ама примерите ти са крайно неудачни(без сърдене, надявам се). Ти и в Китай малко гета ще видиш, пък даже в Северна Корея няма такива гета като в Щатите. Това е въпрос на преразпределение на обществените блага. Няма правилен отговор-всяко общество избира само за себе си каквото му е удобно според исторически традиции, култура, манталитет и т.н.Малко твърде високо мнение имаш за германската икономика(от тук не е много редно да говоря за тях, щото да видя нашата, ама карай), щото да-те произвеждат, ама китайската примерно е много по-диверсифицирана. Даже(без да ме плюете) руската е по-диверсифицирана, ако и от към качество да са тамън няколко десетилетия зад германците. Ако не ви харесва репликата ми за руската-давайте за английската-именно щото съм бил там, тия хора в една държава два-три пъти по-голяма от нашата(с доста по-голямо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
да не говорим, че даже и духовно са развити хората, някой да е чул за Rudolf Steiner - даже и в България има Валдорфски училища, детски градини, можете да видите цели и педагогика, кой е завършил такива училища etc.. Такова нещо няма и не идва от Испания, Испания, особено UK или US от тея последните идва, само омраза и разруха. Някой да може да ми посочи от англосаксонската *** да идва някое духовно учение - ми няма ... ит.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
в Бг имаме малко под 20% висшисти, не знам колко от тях са млади.За статията...от тук е лесно да критикувам там(щото тая статия би трябвало да ми е висока топка) какво става. Със сигурност за БГ е добре там да почнат да си вдигат заплатите и това ще доведе до вдигане на заплатите тук(две причини-дори и никакъв като структура, все пак нашият износ е в голям процент именно за там; и това ще предизвика някаква конкуренция, макар и с малко директно влияние, щото са далеч). Не знам и никога не съм се интересувал за взаимосвързаността между Германската икономика и заемите им от банките от Южна Европа. Даже не знам да има такава, но пак казвам не съм се интересувал. От друга страна при тяхното ниво на развитие дори да си останат малко на едно място(като заплати) няма да е кой знае каква драма.@микаелис аз съм бил в лондонските Хакней и Баркинг и да ти кажа друга картинка мога да ти опиша. За Детройт и гетата в Ню Йорк и ЛА пак друго мога да кажа. Виж в Германия се съмнявам да има такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
добре бе човек, купи ако можеш обурудване за зъболекарски кабинет от Гърция, Испания, Италия, Ирландия etc.- ми няма те горките вишисти не са измислили такива работи. Нали има чужди потребление на гръцки маслини, испански домати и т.н. е що не са двигатели те тогава или UK нали и те са "страшна работа" и са в ЕС? Някой тука във форума да кара някоя кола произведена в Норвегия, Швейцария, Белгия, Дания? Те са богати държави нали, но .... Немците имат желязна дисциплина, затова хората избират немското качество, просто манталитет, дори и в спорта се вижда - футбола например, не се предават ако ще и да е 5:0 (аз не съм фен на футбола) проста констатация. Това отличава немците от останалите - дисциплината, манталитета + интелекта и работят като волове, за да могат останалите да живеят на техен гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 14
supertrader
преди 9 години
А ти си остър. Икономика се прави и с потребление и то е първото което трябва и без което не може. Ти може и космически сувалки да можеш да произвеждаш, но като няма кой да ти ги купи и заплати за за тях - нищо няма да произведеш. Да се използва чуждо потребление е форма на жив паразитизъм и ако днес не се разбира и силните успяват да наложат това неразбиране , а заблудените да възхваляват техните - МУСКУЛИ защото трябва да си на страната на силния то ще дойде деня Х и ще се знае че това е несправедливо и форма на паразитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Остай го супертърговеца, той просто е ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Германия имат уникални инжинери, лекари tc. постижения в науката и техниката и цялата техническата литература я има на немски, чудно що не е на гръцки като там имат най-много вишисти ... :)) Немците като карат някой *** грък или испанец, италианец да работи не мое то така немеца е лош и икономиката му не работи само с печатане на пари се прай икономика.... )) Да ама nein, с бачкане се прай икономика. Аз им се чудя на тея немци да теглят една *** майна на тоя ЕС и да престана да плащам и аз данъци за разни гръцки и испански вишисти и "двигатела на разтежа" да се премести в Гърция и кой от къде е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още