IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбъркан ли е германският икономически модел?

Потискането на заплатите с цел ускоряване на износа не трябва да служи за пример на еврозоната, смята икономистът Филип Легреин

17:01 | 11.10.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сбъркан ли е германският икономически модел?

В продължение на 60 години немските правителства преследваха по-европейска Германия, но сега администрацията на канцлера Ангела Меркел иска да прекрои икономиките в Европа по свой образец, което е политически неразумно и икономически опасно, пише Филип Легреин за сайта project-syndicate.org.

За разлика от немския финансов министър Волфганг Шойбле и други, които се хвалят, че германската икономика е най-успешната в Европа, Легреин смята, че тя е нефункционална.

Икономистът е гостуващ старши сътрудник в Европейския институт към London School of Economics. Той е бивш икономически съветник на председателя на Еврпейската комисия. Автор е на „Европейската пролет: Защо икономиката и политиката ни са в безпорядък – и как да ги оправим“.

Разбира се, Германия има своите силни страни: световноизвестни компании, ниска безработица, както и отличен кредитен рейтинг, признава Легреин, но тя също така има стагниращи заплати, фалирали банки, неадекватни инвестиции, ниска производителност, мрачни демографски перспективи и анемичен растеж.

Немската политика на подкрепа за стопанството за сметка на чужди икономики – потискане на заплатите с цел ускоряване на износа - не трябва да служи като пример за останалата част от еврозоната, смята той.

Германската икономика се сви през второто тримесечие на 2014 г., като е нараснала с едва 3,6% от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. - малко повече от Франция и Великобритания, но по-малко от половината от растежа на Швеция, Швейцария и САЩ. От 2000 г. насам растежът на немския БВП е средно едва 1,1% годишно, което нарежда страната 13-та в 18-членната еврозона.

Описана като "болния човек на Европа", когато еврото беше пуснато през 1999 г., Германия не отговори чрез икономически динамизъм, а чрез орязване на разходите. Инвестициите спаднаха от 22,3% от БВП през 2000 г. до 17% през 2013 г. Инфраструктурата, като магистрали, мостове, дори каналът при Кил, се разпада след години занемаряване.

Образователната система също скърца: броят на новите стажанти е на най-ниското ниво след Обединението, страната има по-малко млади висшисти (29%), отколкото Гърция (34%), а най-добрите й университети едва попадат в световния Топ 50.

Спъвана от недостатъчно инвестиции, немската икономика се бори да се адаптира. Въпреки реформите на пазара на труда при бившия канцлер Герхард Шрьодер, в Германия е по-трудно да се съкрати служител на безсрочен договор, отколкото където и да е другаде в рамките на ОИСР.

Германия изостава в глобалната класация на Световната банка за условията за стартиране на бизнес чак до 111-о място. Най-големите фирми в страната са стари и утвърдени, като липсват еквивалентите на Google или Facebook, а секторът на услугите е особено свит.

Правителството е въвело малко реформи, стимулиращи растежа през последните седем години, отколкото всяка друга развита икономика, според ОИСР. Средният годишен ръст на производителността през последното десетилетие от 0,9% е по-бавен дори от този в Португалия.

Тежестта на стагнацията бе поета основно от германските работници. Въпреки, че тяхната производителност се е увеличила с 18% през последните 15 години, сега те печелят по-малко в реално изражение в сравнение с 1999 г., когато тристранно споразумение между правителството, компаниите и синдикатите на практика сложи таван на заплатите.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 28 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
и ако Google и Facebook e критерии за икономика wow ми яжте Googla и облечете Facebokluka тогава ,,,, Това са неща въздух нищо, нито това те облича нито те храни нито летиш с него нито караш, нищо просто нищо, а същинските предмети които влизат на хората в употреба се произвеждат именно в Германия и Китай, икономика било нещо съвсем отнесено виртуално, май там в УНСС тотално чавка им изпила мозака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
не знам инвестора са тотално у лево вече с тяхните изказвания, Нейков някой от вас или от инвестора да е бил в Германия в най-бедния квартал и в САЩ в най-бедния квартал или UK да направи някво сравнение ? Аз живея там бе пумпали ..... :)) всичко си имат и фунционираща здравна система и банки и производство и всичко и се бачка не се мотат по кафетата по цял ден или да гледат talk shows с пуканки по телевизора .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
ми произведи нещо ТИ което да е конкурентно на немското или на китайското и продавай и прави икономика, дай акъл там на Боко, Доган, Местан и всички *** и да произвеждаме айде, само не знам кой ше те чуе там, че са заети много със схемите им колко да краднат вместо да създават работни места ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
citizen_bg
преди 9 години
Ама кога вносителите ядат кИфтета не реват, а? Що искат да паразитират с чуждо производство? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 28
supertrader
преди 9 години
Просто експортно ориентирана икономика и е грешка че се допуска да съществуват такива икономики - те трябва да бъдат изолирани и експорта им да се ограничи от потърпевшите държави в които те изнасят. Същата работа е и Китай. Това са грешни икономики паразитиращи с чуждото потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 9
vzhekoff
преди 9 години
Толкова глупости в англосаксонски стил. Най-много се смях, когато прочетох как гърците имали повече вишисти :) В България са още повече. Горките германци. Германската икономика е блестяща и това придизвиква само завист у реднеците, а и не само у тях. Не че няма проблеми, но това, което се пробутва в статийката, може да мине в Булгаристана, но не и в Берлин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още