IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Икономиите са последният шанс за южноевропейските страни

Само намаляването на относителните цени в тези държави ще ги направи конкурентни, пише ръководителят на германския Ifo институт

15:44 | 01.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Ханс-Вернер Зин: Икономиите са последният шанс за южноевропейските страни

Еврото донесе криза на платежния баланс в Европа, точно както златният стандарт през 1920 година. В действителност, има само една разлика между двата епизода: по време на сегашната криза огромни международни спасителни пакети бяха на разположение, пише за сайта project-syndicate.org проф. Ханс-Вернер Зин*.

Тези спасителни пакети намалиха финансовите сътресения в еврозоната, но на висока цена. Те не само позволиха на инвеститорите да избегнат плащането за лошите си решения, но и дадоха на южните европейски страни с високо равнище на цените възможността да отложат реалната обезценка под формата на намаляване на относителните цени на стоките. Това е необходимо, за да се възстанови конкурентоспособността, която бе разрушена в началните години на еврото, когато то причини прекомерна инфлация.

Наистина за страни като Гърция, Португалия или Испания възвръщането на конкурентоспособността ще изисква от тях да намалят цените на техните собствени продукти в сравнение с останалата част от еврозоната с около 30% в сравнение с началото на кризата. Италия вероятно трябва да намали относителната си цени с 10-15%. Но Португалия и Италия до момента не успяват да осъществят такова "реално обезценяване", докато относителните цени в Гърция и Испания са паднали с едва 8% и 6%, съответно.

Показателно е, че от всички засегнати от кризата страни само Ирландия успя да направи сериозна стъпка. Причината е очевидна: балонът при нея се спука в края на 2006 г., преди създаването на всякакви спасителни фондове. Ирландия бе сама и нямаше друг избор, освен да приложи масивни мерки за строги икономии, намалявайки продуктовите си цени в сравнение с другите страни от еврозоната с 13%. Днес нивото на безработица в Ирландия спада драстично, а производственият й сектор процъфтява.

В относително изражение Гърция получи най-много от европейските спасителни фондове и показа най-голямо увеличение на безработицата. Официалните заеми, отпуснати на страната от Европейската централна банка и международната общност, се увеличиха повече от шест пъти през последните пет години – от 53 милиарда евро през февруари 2010 г. до 324 милиарда евро, или 181% от БВП, понастоящем. Въпреки това нивото на безработицата нарасна повече от два пъти - от 11% на 26%.

Има четири възможни икономически и политически реакции на това състояние на нещата. Първо, Европа би могла да се превърне в трансферен съюз, като Северът дава все повече и повече кредити на Юга, които по-късно опрощава. Второ, Югът може да понижи равнището на цените. Трето, цените на север може да се повишат. И четвърто, страни, които вече не са конкурентни, могат да излязат от европейския валутен съюз и да девалвират новата си валута.

Всеки от тези пътища е свързан със сериозни усложнения. Първият създава постоянна зависимост от трансфери, които чрез поддържане на относителните цени предпазват икономиките от възвръщането на конкурентоспособността им. Вторият път ще доведе до фалит на много длъжници в кризисните страни. Третият изземва богатство от северните страни кредиторки. Четвъртият пък може да причини верижен ефект чрез капиталовите пазари, вероятно принуждавайки политиците да въведат капиталов контрол, както в Кипър през 2013 година.

Европа се фокусираше до момента в предоставянето на публични кредити на кризисните страни при почти нулеви лихвени проценти, които в крайна сметка могат да прераснат в трансфери. Сега обаче ЕЦБ се опитва да излезе от безизходицата чрез количествени улеснения (QE). Заявената цел на ЕЦБ е да възстанови инфлацията еврозоната, като по този начин намали външната стойност на еврото. Според президента на ЕЦБ Марио Драги, темпът на инфлация, който в момента е малко под нулата, трябва да бъде вдигнат до към 2%.

Това ще даде на южноевропейските страни изход от капана на неконкурентоспособността, защото, ако цените им останат непроменени, а тези на север се покачат, южните страни биха могли постепенно да намаляват относителните си цени без големи сътресения. Разбира се, в този случай цените на север трябва да растат с повече от 2%.

Ако, да речем, Южна Европа запази темпа на инфлация при 0%, а във Франция инфлацията е 1%, то в Германия цените ще трябва да растат с 4%, а в останалата част от еврозоната с 2%, за да се достигне средно за еврозоната ниво от близо 2% годишно. Този модел трябва да продължи около десет години, за да донесе на еврозоната възвръщане на равновесието. В този момент нивото на цените в Германия ще бъде с около 50% по-високо, отколкото е днес.

Аз очаквам QE да доведе до някаква инфлация. С увеличаването на еврата в обръщение стойността им трябва да пада, за да се установи ново равновесие на валутния пазар. Опитът с подобни програми в САЩ, Великобритания и Япония показва, че QE отприщва мощни сили на валутна обезценка. Така QE в еврозоната ще доведе до инфлацията, която Драги желае чрез по-високи цени на вноса и износа. Предстои да видим дали този ефект ще бъде достатъчен, за да съживи Южна Европа.

Съществува риск, че Япония, Китай и САЩ няма да гледат безучастно, докато еврото губи стойност. Дори е вероятно светът да изпадане в състояние на валутна война. Нещо повече, южните страни от ЕС вместо да оставят цените непроменени, може да се откажат от строгите икономии и да издават все по-голям обем нови облигации, за да стимулират икономиките си. Ползите от засилената конкурентоспособност и ребалансирането няма да се материализират, и след краткотраен проблясък еврозоната ще се върне към постоянна криза. Еврото, окончателно дискредитирано, тогава ще се изправи пред хаотичен край.

Човек може само да се надява, че този сценарий няма да се сбъдне, и че южните страни ще запазят курса на строги икономии. Това е последният им шанс.

* Ханс-Вернер Зин е професор по икономика и публични финанси в Мюнхенския университет и президент на влиятелния германски Ifo институт за икономически изследвания. Той е член на консултативния съвет към германското икономическо министерство. Последната му книга е „Капанът на еврото: За спукването на балоните, бюджетите и схващанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
ДХДО
преди 9 години
ЕС е Франкенщайн - нещо уродливо, нещо което е неспособно да даде плод и ще рухне под тежестта на собствената си пртивоестественост.Общ път може да има или в хлабавата рамка на един митнически съюз или под формата на СЕЩ (когато и ако въобще са на лице, всички специфични условия за толкова тясна интеграция). Сегашни модел е пъле с неизброими пороци, катоедин съществен такъв е, общата валута за толкова различни по икономическо развитие и конкурентоспособност държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Момчето - Дзън му е писнало да спори и затова рисува безсмислието на сегашния план , имайки придвид че именно немците са против кол. улеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
10 години по 4% инфлация в Гелмания , при 0- еви лихви е самоубийство за капиталите в Германия . Освен това предлагания вариант ще доведе до падане на конкурентоспособността на Германия и запазване на неконкур. на юга в спрямо външните икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Боян
преди 9 години
Нямам никакво намерение да влизам в макро икономически спор с тебе, но контрола над заплатите е пълен във всеки един строй в една съвременна държава. А че в отделните държави не можело да има различни заплати е повече от тъпо твърдение. Държавата има безброй начини да контролира заплатите в страната, особено ако е част от ЕЗ и има достъп до кредити на нулеви лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
Боян
преди 9 години
Ако беше прочел добре статията щеше да разбереш, че иска силна инфлация в Германия съпътствана с нарастване на заплащането естествено умерена в другите северни държави и нулева в южните като естествено и заплащането там остава същото. Резултата не го е написал тактично директно, но доста ясно косвено, та в Германия за 10 години заплатите да са с 50 % по-високи спрямо сега в южните държави които да не мърдат блокирани от строгите икономии за да има някакъв баланс що годе. Та не виждам нещо което да е толкова невъзможно или неправилно в този план? Пък ако южните са много ербап да излизат от ЕЗ и да си "вдигат" колкото си искат заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
Абе аз я четох, но не мога да ти я препоръчам. Човекът препоръчва строги икономии и висока инфлация. Като как тази комбинация би могла да доведе до нещо не ми е ясно. Според мен това е последното нещо, което би могло да доведе до някакъв икономически резултат. За растеж да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Jorkata
преди 9 години
Прочетох само първото изречение от статията и се отказах да я дочитам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Godo
преди 9 години
Блудният син напуснал системата на социализъм, като избрал системата на капитализмът. Блудният син напуснал обществото на Христос, като избрал светът на Сатаната. Но после се осъзнал, когато фалирал и задлъжнял, и се върнал да моли милост от Христовото семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още