IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ангъс Дийтън промени мисленето ни за напредъка на света

Икономистът, спечелил тазгодишната Нобелова награда за икономика, се фокусира върху преодоляване на бедността и неравенството

21:55 | 30.10.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само няколко десетки души в историята са печелили Нобелова награда за икономика, като всички те са положили сериозни усилия, за да постигнат резултати, променили света. И все пак икономистът от Princeton University Ангъс Дийтън говори повече за късмета си, отколкото за положените усилия, коментира Fast.

Дийтън разказва как баща му със сигурност е щял да загине във Втората световна война, ако не е имал „късмета“ да се разболее от туберкулоза. В лесния пазар на труда след войната бащата на Дийтън, миньор на въглища от Шотландия, получава работа в строителна компания, а по-късно, противопоставяйки се на останалата част от семейството, насърчава младия Дийтън да чете книги. „Едно от нещата, които осъзнах, е колко важен е късметът в живота на хората“, казва Дийтън пред публика в Princeton след спечелването на наградата. „Ако рестартирате света, той ще се размеси по много различен начин“.

Този възглед за живота се впива в дългогодишната работа на Дийтън, спечелила му Нобелова награда. „Тези от нас, които имат късмета да се родят в правилните страни, носят моралното задължение да намалят бедността и влошаването на здравето по света“, пише той.

Кариерата на Дийтън се фокусира върху разбирането на това как хора консумират стоки и услуги – важна стъпка за постигането на социални цели като по-добро здраве и благосъстояние и намаляване на бедността и неравенството. Фокусът му върху проблемите, свързани с екстремното неравенство по отношение на доходите, започва много преди да се превърне в политическа тема. За разлика от много икономисти, които са фокусирани върху големи тенденции, той иска да разбере защо всеки човек взима избора, който прави. С други думи той осъзнава, че личните решения имат значение. „В крайна сметка става въпрос за хората“, казва той на Нобеловия комитет тази седмица. „Трябва да разберем това, което движи хората“.

Тази цел го кара да се бори с множество въпроси. През 1980 г., с колегата си Джон Мюлбауър, той развива т. нар. Almost Ideal Demand System – модел, който предвижда по-точно как хората променят поведението си на потребление в отговор на колебанията на цените и приходите в сравнение с предишните. Моделът – който продължава да е широко използван днес, е помогнал на експертите да изучат ефектите на политически политики като нови данъци или субсидии върху благосъстоянието на индивидите, например земеделски производители или търговци. По-късно той развенчава и идеята, че е полезно да се мисли за „представител на потребителите“ и „средни приходи“ в една икономика – вместо това той показва, че икономистите трябва да разберат как отделните личности печелят и харчат парите си, преди внимателно да се сумират всички данни.

Дийтън развива нови методи за проучване на домакинствата, които измерват какви стоки и услуги бедните хора употребяват и използва данните за по-точно сравнение на жизнените стандарти с нивата на бедност сред различните страни и времеви периоди, особено в развиващия се свят, където все още съществуват по-малко подобни данни. Той използва подхода си, базиращ се на данни, за да даде отговор на много практически въпроси в областта на развитието, бедността, здравето и благосъстоянието. Работата му покрива цял свят, фокусирайки се често върху Индия, Южна Африка и САЩ.

Както пише Нобеловият комитет: „През 80-те години изследването на икономическото развитие е най-вече теоретично, а когато е емпирично, се базира на обобщени данни от националните сметки. Това вече не е така. Икономиката на развитие е процъфтяващо поле на изследване, базирано на напреднал анализ на подробни данни от отделните домакинства. Изследването на Дийтън е важна движеща сила за тази трансформация“.

Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
Не ди разбрал какво е "борба с неравенството" :) ... тоест за какво неравенство иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нещата са толкова прости и доц.д-р Емил Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Св.ап.Павел е казал ''които не иска да работи не трябва и да яде'' и въпроса е как да се подържа безработица до 3% - мога да е подържам столетия напред Аз съм против да се раздават безразборно соц.помощи особено кеш тоест трябва ваучери за енергия и обществени кухни защото купоните за храна в САЩ за 50-те милиона американци също не ми харесват.Нещата са прости но аз не мога да заповядам на Парламентите на ЕС и САЩ да вземат правилните мерки и затова пиша,преповтарям за да има силно гражданско общество което с петиции ,референдуми да изисква да се вземат правилните мерки ''Априлското въстание'' в 21 век е петиции и т.н. конституц.права но явно работата отива на граждански размирици ,революции,войни защото финан.катастрофа още не е почнала и досега просто е отлагат Обяснил съм да се направи в коментар 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
vstoykov
преди 8 години
Епична грешка би било борбата с неравенството да има приоритет пред борбата с бедността.Грешно е да се стремим всички да бъдат еднакво бедни (независимо дали чрез прогресивно данъчно облагане или с преход към планова икономика). Видяхме какво стана с плановата икономика - оказа се, че с унищожаването на ценовата система беше унищожен ценен източник на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
delcoSmoka
преди 8 години
Поредният КОМУНИСТ от Принстън !!!Най-забавното е, че скоро в Швеция *** дето си ги внасят на тон ще им разкажат играта и такова РАВЕНСТВО ще настане.....бедна им е фантазията на западните *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
studioaa
преди 8 години
Изчезни от форума, нацист долен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Първо трябва да се знаят фактите как се грабят хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Най-важното сега е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Kакви 700млн. бедни ???? - много повече са Според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода - ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден'' - http://profit.bg/news/10-stryaskashti-fakti-za-bednostta-po-sveta/nid-118343_picid-_page-2.html''В момента по света гладуват поради насилие, въоръжени конфликти и природни опасности над един милиард души. Според Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета недохранена, а една трета - гладува'' - http://bezlogo.com/2014/08/настъпват-страховито-зли-години.htmlКолкото до икономиката е просто - за да има крайно търсено трябва платежоспособни потребители а платежоспособността става по два начина :1) кредитиране 2)достойно заплащане на труда което е по-дълго за обяснение и фактите са много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още