IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на бензин не е достигнало своя връх

Общото търсене на петролни продукти ще продължи да се покачва в близките десетилетия заради засилено потребление на дизел и други горива

17:08 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

XX-то столетие се считаше за "Златния век" на бензина. Международната енергийна агенция (IEA) прогнозира, че глобалното търсене на горивото все още не е достигнало пика си на фона на забавянето на търсенето на по-икономичните автомобили и електромобилите през следващите години. Тези трансформационни процеси в автомобилната индустрия ще окажат сериозни последици върху нефтопреработвателната индустрия, пише в свой анализ Bloomberg.

„Производството на електромобили ще продължава да расте“, заяви изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол. Той смята, че броят на тези коли ще се покачи от 1 млн. през миналата година до над 150 млн. до 2040 г.

Флуктуациите в търсенето на бензин показват колко бързо се променят реалностите в петролната индустрия. Те хвърлят сянка върху индустрията, за която се смяташе, че я чакат десетилетия на растеж.

Royal Dutch Shell Plc, втората най-голяма в света енергийна компания, шокира конкурентите си, когато неин изпълнителен директор заяви, че търсенето на петрол на глобално равнище ще достигне своя връх в близките 5 години.

От IEA не споделят песимистичните възгледи на Shell. Въпреки че агенцията очаква достигането на пик в търсенето на бензин, тя предвижда, че общото търсене на петролни продукти ще продължи да се покачва в близките десетилетия заради засилено потребление на дизел и други горива за корабите, самолетите, авиацията и от страна на петрохимическата индустрия.

Председателят на консултантската фирма PKVerleger LLC и анализатор на пазара на петрол с дългогодишен опит Филип Верлегер смята, че прогнозите на IEA са сред най-оптимистичните.

„Петролните рафинерии могат само да се надяват прогнозите на IEA да са правилни, защото всички индикатори показват, че пикът на търсенето на петрол ще бъде достигнат не през 2030 г., а може би през 2020 г“, смята експертът.

Прогнозите, направени от IEA, са част от анализ за нейния доклад „World Energy Outlook 2016”. От агенцията прогнозират, че търсенето на бензин ще се понижи от 23 млн. барела на ден през миналата година до 22,8 млн. барела през 2020 г. До 2030 г. търсенето ще се повиши малко, достигайки пика от 23,1 млн. барела и ще започне да спада към 2040 г.

Настоящата прогноза е по-песимистична от тази, направена миналата година, в която от IEA предвиждаха постоянен ръст на търсенето на суровината до 2030 г.

Евентуално поскъпване на цените на бензина и на петрола би оказало негативно влияние върху търсенето им. През последните 2 години, в които цените на петрола падаха, хората купуваха автомобили с по-висок разход на гориво. Това бе особено често явление в САЩ. Ако цените на горивата поскъпнат, то хората биха се оринтирали към по-икономични автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още