IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо италианците се обръщат срещу еврото?

Напускането на еврозоната зависи от това какво биха казали италианските гласоподаватели. Изследванията обаче показват, че те са обеднели

12:15 | 14.04.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата екзистенциална заплаха в еврозоната може вече да не идва главно от малки периферни страни като Гърция и Португалия, които я дърпат надолу, а от перспективата, че третата по големина икономика - Италия, би могла да напусне кораба, пише в свой анализ за Ройтерс Джереми Гонт.

Два икономически доклада, изготвени неотдавна, показват какво е означавало еврото за италианците и защо допитванията сочат, че те вече не са въодушевени. Според едното изследване те са по-бедни заради това, че са част от валутния съюз, а според другото те продължават да изостават от жителите на основния търговски партньор – Германия.

Рискът Италия да напусне валутния блок в действителност не е непосредствен, но не е и невъзможно да си го представим.

Италианското движение "Пет звезди", което иска да инициира референдум за отказ от еврото, набира популярност в социологическите проучвания напоследък, като се изкачва на трето място в мартенското допитване на в. "Кориере дела сера". Партията "Северна лига", която е настроена против Европейския съюз (ЕС), взе още около 12 %, а има и други.

Всъщност обаче напускането на еврозоната би зависело от това дали италианските гласоподаватели ще решат, че 15 години единна са били добре или пък зле за тях. Нови анализи клонят към второто.

Декемврийският доклад на Евростат, статистическата служба на ЕС, разгледа БВП на глава от населението - икономиката, разделена спрямо населението, по отношение на покупателна сила между 2004 и 2015 г.

Ако приемем база от 100 общо за ЕС, влиятелната Германия се е издигнала от 120 на 124 за този период. Само че Италия е потънала от 110 до 96. Това нарежда Италия по-близо до нововъзникващи икономики в блока, като Чехия, Словакия и Словения, отколкото до Германия. Франция е почти без промяна на равнище 106.

Така, в зависимост от това какво могат да си купят, италианците са по-бедни, отколкото бяха през 2004 г., няколко години след като замениха лирата.

Германско евро, италианско евро

Този месец от изследователската група World Economics констатират, че проблемите на Италия от валутната й обвързаност с Германия нарастват. Германия става все по-конкурентоспособна като членка на еврозоната, а в сравнение с нея Италия – не.

World Economics ползва кошница от представителни стоки и услуги, деноминирани в щатски долари, и я сравнява, отчитайки покупателната способност, с цените в други валути. Резултатът е Световният ценови индекс (World Price Index – WPI).

За еврозоната индексът дава възможност за противни на интуицията сравнения между страните членки, като на практика въвежда германско евро, френско евро, италианско евро и т.н.

През последните две години "италианското евро" преминава от надценено с 3% към подценено с 4% в индекса WPI, на практика по-добра позиция спрямо долара. Само че разликата между него и "германското евро" се увеличава, тъй като второто е подценено с 14%.

Това означава, че италианските компании, изнасящи за Германия – топ търговската дестинация за Италия, са изправени пред по-лоши условия, отколкото преди. Това прави и германския внос по-евтин, а следователно по-конкурентен на местния пазар.

World Economics обръща внимание на други държави от валутния съюз, които имат по-големи затруднения - Франция и Гърция, например, но намеква, че Италия е новият скрит проблем за еврозоната.

"Италия изглежда се превръща в следващото "домино", което ще пострада от силата на германската икономика, тъй като тенденциите станаха много по-изявени през последните 12 месеца", коментира изследователската група.

Еврото само по себе си може да не е причина за нищо от това. Всички тези негативи обаче могат и да бъдат достатъчни, за да надделеят над ползите от обединяването на валута и защитата, която еврото може да донесе.

Само че ако към станалите фактори се прибавят бавните годишни темпове на ръст на италианския БВП или пък спадащите капиталови инвестиции в бизнеса и инфраструктурата, това донякъде обяснява защо по-малко италианци казват пред социолозите, че еврото е нещо добро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Като го гледам какви ги нарежда "печелившия" , си мисля дали калеко му не е Плевелиев...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 7
scott
преди 7 години
печалбата,ше ти кажем образно в какво верваш....прави си изводите сам.Та у мамента, евросъюза е като слугинче, на което му показват слуганската стая. Беше почвало да се фали със влияние, благосъстояние и скъпи картини пред господаркат. коато го нарита, остави да плаче в сервизните помещениа и глоби за груба държание. СЪГЪ, КРАЛИЦАТА ШЕ СИ котгролира Меркел от най-високата спална на дворецъ, ако им се прииска на сащ ше фалират дойчебанк и фолксвачен с още глоби, а ти се фащай с мърморкела. освен да и избършеш сълзите на изперкел, за друго не ставаш. на всичко отгоре, на териториата на така авторитетниа за теб ес има окупационна армиа.ПОКАЖИ МИ ЕДИН, САМО ЕДИН ПРИМЕР В ИСТОРИЯТЯ, некой да се е оправил със заеми и окупационни войски на гърба си?Щот аз ще напомнив за Картаген. Дано ми схващаш НАМЕКЪ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 14
Mr.Profit
преди 7 години
Да, стоя зад думите си! Ценностите, в които възпитават Германия и европейския съюз ще донесат позитиви на тези, които вярват и работят за имплементирането им.Весели празници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
"Благодарение на Германия България ще просперира си мисля. 2 световни войни сме с тях и губим и мисля, че идва времето, когато всички европейци ще спечелим. Меркел е изключтелен лидер и ми е много симпатична. Жива и здрава да е още дълги години!"Преди да ти пиша , трябваше да чета тия твои идеи...жалко за изгубеното време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
Mr.Profit
преди 7 години
Дали животът на всеки един от нас е по-добър или не зависи преди всичко от нас самите. Калеко ми е трудолюбив и перфекционист и да, живее много по-добре сега макар той да не си го признава защото преди 15 години е бил млад и силен, а сега лека, полека силите го напускат. Предполагам, че и с теб е така и не гледаш обективно на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
А ти питай калека си кога живееше по добре , преди 15 години или сега...останалото е бошлаф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
Mr.Profit
преди 7 години
Приемането на еврото действа като валутен борд за Италия. От самата нея зависи дали е добре или не - също като при нас! В Италия от калеко ми знам, че не обичат много да работят и не са ефективни. Отделно не искат да правят реформи и има много корупция. Няма как това да не даде отражение и да не започват да губят в дългосрочен план. Алтернативата е Турция. Валутата им се обезцени сериозно и турския народ обедня значително на фона на европейците. Тръгнат ли италианците по този път е хубаво да знаят, че това няма да им реши проблемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Държавната грешка е поправима. За проспериращ Европейски съюз е необходим полезен модел за прилагане на еврото."И ти имаш ли вълшебната рецепта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Италианците страдат от еврото, както всички други европейци.Еврото е с качества, както всяка друга сегашна валута по света.Злокобният проблем при еврото е, че функционира при сгрешен модел за негово прилагане.Пример: Ако не се допускаше тази грешка,европейските държави нямаше да имат наличните дългове.Държавната грешка е поправима. За проспериращ Европейски съюз е необходим полезен модел за прилагане на еврото.Ако някой не е съгласен с истината за съществуващ сгрешен модел за прилагане на еврото, моля да напише с какво е съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Германско евро, италианско евро...българско евро. Хубаво е да се разбере колко обедня италианецът за 15 години , преди да се искат глупости от рода на еврочакални и не дай боже евро ! Някой определено беше на далавера от еврото , но със сигурност не беше италианският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още