IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интелектуалци алармират: Европа е нападната от фалшиви пророци

Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл, твърдят те

16:29 | 26.01.19 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарец на демонстрация в подкрепа на ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарец на демонстрация в подкрепа на ЕС. Снимка: Ройтерс

Заплашена е самата идея на Европа. За това предупредиха водещи световни интелектуалци в писмо, цитирано от Guardidan. Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди. От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. "Стига строене на Европа!", е викът.  Нека вместо това да се свържем отново с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като "душа" и "идентичност" често съществуват само във въображението на демагозите, пишат авторите на писмото.

Затова приканваме към действия в навечерието на избори, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни, подчертават те.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали. Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетяни от катастрофа.

Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа, заявяват тридесетте интелектуалци.

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.

Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата


Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена. Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация, призовават те.

Затова приканваме към действия в навечерието на избори, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата. Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през 19 век, които повтаряха като мантра "Италия ще се справи сама", ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята". Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма.

В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа - от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава - които искат да накладат огън с нашите свободи.

В това странно поражение на "Европа", което се задава на хоризонта; тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век, заключават интелектуалците, подписали писмото, публикувано също във в. "Либерасион".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 21 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Е как да мине без Русия и Путин ... нема да им платат сетне ...журналята за едини хляб живеят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 12
ratten
преди 5 години
фалшиви интелектуалци алармират за фалшиви пророци...красота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 10
Jorkata
преди 5 години
"Интелектуалците" така и не се научиха, че досега е имало няколко опита Европа да бъде обединена, и всички са завършили неуспешно. Всички знаят причините защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 13
national power
преди 5 години
Tова са интелектуалци мен..те.Пълни ментацидет ги сърбигъзъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 8
pepe
преди 5 години
Като пишете статия от името на "интелектуалци", да беше я списал и оформил "интелектуалец" - човек с що годе средна интелигентноцт. Поглеждаш заглавната снимка и виждаш мъжествен образ под европейския флаг, който отстоява "Европейските ценности". Заглеждаш се в образа и ти напомня на картина от късното средновековие - на мустакат предводител на някое маджарско воеводство. Няма лошо - човека е унгарец и се харесва като такъв - но някак много олеква на фона на застъпените тези за отхвърляне на национализма и борба с националните индентитети. За самото съдържание е безпредметно да говоря - но не може без два реда за да се споменат "неприкритите маневри на кремълския обитател". Така, само 2 реда, но все пакне можеш да градиш тези за Европа, пък да говориш за "азиатските варвари". Само разсъждения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 12
Grosss
преди 5 години
Ние не сме производители на петрол и колкото толкова,държавата да ситърси налозите.Докато тия търговски вериги ни засипват с евтини чуждистоки и фалират нашите производители и търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 12
Onia
преди 5 години
А за Лукойл като чуеш какво ти става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 5
Mohave _
преди 5 години
Точно казано , "сготвените манджи" , забъркани каши и попари с трици . Видиш ли не усетили как Гърците ............. Ами то няма никаква саморефлексия . Дори при земноводните и безгръбначните се наблюдава по - добра ориентация . Интересно е как хората още търпят подобен ужас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 13
majnata
преди 5 години
така е ...късният Юнкер е точно като късният Елцин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
хаха...браво докторе ! Европа не ще педераситте ! това е положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още