IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън и специалните отношения със САЩ

Британският премиер в крайна сметка ще научи урока, че страната му се нуждае от европейския контрапункт във външната си политика

20:06 | 16.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борис Джонсън не крие приятелските си отношения с Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борис Джонсън не крие приятелските си отношения с Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Същите американски президенти не оставиха на мира Великобритания, докато тя не се  присъедини към съюза. Бившият държавен секретар на САЩ Дийн Ачесън често се споменава във Великобритания заради неговата хаплива забележка за провала на Великобритания да намери постимперската си роля. Малцина си спомнят, че след това Ачесън поздрави правителството на Макмилан за решението му да кандидатства за членство в тогавашната Европейска общност. Според Ачесън Великобритания, Европа и САЩ бяха победители от разширяването на следвоенната, основана на правила, многостранна система.

Тръмп иска да обърне тази мъдрост с главата надолу. Както Болтън каза: „Ние виждаме, че успешен Brexit е в голяма степен в нашите интереси“, добавяйки, че „Успехът на Великобритания в излизането от ЕС е израз на демократичното управление... Модата в Европейския съюз е да се карат хората, които гласуват не така, както иска елитът, да го правят, докато той не остане доволен."

Мотото „Разделяй и владей” има смисъл за американската администрация, която отстъпи от международното лидерство в полза на изолационизма на доктрината „Америка на първо място”. Това, което най-много дразни Тръмп е, че ЕС има икономическото влияние да се изправи срещу САЩ. Как иначе би могъл ЕС да се противопостави на позицията му срещу иранската ядрена сделка и да откаже да забрани на китайската Huawei достъп до комуникационни проекти от следващо поколение. От американска гледна точка Brexit трябва да бъде аплодиран, защото отслабва Брюксел.

По същата логика отслабената Великобритания се превръща в по-сговорчив съюзник. Болтън иска да звучи великодушно. Тръмп няма търпение да подпише търговска сделка с Джонсън, казва той. И за да е по-лесно, той е готов да остави трудните въпроси за периода след Brexit - отворения достъп до Великобритания за американското хлорирано пилешко и хормонирано говеждо месо, и роля за американския бизнес в британската Национална здравна служба.

В същия дух, казва Болтън, администрацията на САЩ е отложила всички усилия да засили натиска върху Джонсън да се отрече от подхода на Европа към иранското споразумение и от европейската мека линия спрямо Huawei. Тръмп може да изчака, докато премиерът не скъса връзките с Европа. Някои може би смятат това отношение за щедро. Сериозните политици в Уайтхол знаят, че Тръмп няма да чака дълго, преди да поиска Джонсън да удовлетвори исканията му.

Великобритания и САЩ гледат на света през напълно различни призми. Националният интерес на Великобритания изисква многостранния ангажимент, който сега е толкова презрян във Вашингтон. Вътрешните хора в Уайтхол обаче разбират колко трудно ще бъде на Джонсън да каже „не“ на новия си приятел в Белия дом.

Когато Макмилан подаде първото заявление за членство в ЕС, това беше, защото той разбра, че при целия си ентусиазъм за специални отношения със САЩ, Великобритания се нуждае от контрапункта, който ще дойде от присъединяването към Европа. Джонсън в крайна сметка ще научи същия урок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Великобритания все още е част от ЕС, който е най богатия търговски блок в света, най добро място за живеене, най мощната икономика, 500 милиона предимно бяло, християнско, културно и качествено население, с две ядрени сили и необятен потенциал. Европа е мястото, всичко друго е временно явление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Lucifer
преди 4 години
Не случайно Кралицата е бясна! Само Тя вижда реалния разпад на Кралството си след самоизолацията от континента а и при един провал за втория мандат на клоуна Тръмп, специалните отношения отиват по дяволите заедно с него и Кралството й,.... не че не си го заслужават де...направо им го пожелавам от все сърце да си получат така мечтания брекзит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Островитяните можеха да са част от нещо голямо, но предпочетоха да са васали на бившата си колония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още