IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да се подготвят за намеса на правителствата

Действията на политиците, а не на централните банки, ще направят пазарите по-волатилни

16:45 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Тръмп e не само своеволен и често непредсказуем, той е запален потребител на социалните медии, а това е потенциално опасна комбинация за пазарите. Той има повече от 50 милиона последователи в Twitter и използва платформата, за да съобщава важни политически решения и да изразява критики и мнения относно текущите събития. Инвеститорите нямат друг избор, освен да следят внимателно неговите туитове, осигурявайки му почти неограничена способност да влияе на финансовите пазари. Той е върховната инстанция.

Всъщност използването на социалните медии от Тръмп като предпочитана платформа за изразяване означава, че президентските мисли и политически решения се разпространяват към пазарите значително по-бързо, отколкото при минали администрации.

По време на срещата на водещите централни банкери в Джаксън Хоул тази година туитовете на президента в отговор на коментарите на председателя на Федералния резерв Джей Пауъл и решението на Китай да наложи ответни мита за американския износ предизвикаха остра реакция на пазара на акции. Индексите спаднаха с цял процент в рамките на минути.

Междувременно оценките на акциите и облигациите се ръководят от нова динамика, демографски промени и оформящи се дългосрочни тенденции. Потребителската способност и навиците на милениалите (родените в периода 1980-1995 г. – бел. прев.), растежът на средната класа в развиващите се икономики, успехът на компаниите да станат по-устойчиви екологично и влиянието на технологиите върху различни сектори ще окажат силно въздействие върху печалбите и - в крайна сметка, върху цените на акциите.

В по-краткосрочен план ангажиментът за по-малко директно пазарно влияние от централните банки и по-голямо от политиците, съчетан с експлозивния растеж на алгоритмичните стратегии и борсово търгуваните фондове, ще създаде прекомерни пазарни изкривявания. Пазарните реакции на новинарските събития ще стават все по-бурни.

Не се предвижда глобален спад до 2021 г., но непремерените политически действия биха могли да доведат до рецесия по-рано. Ако правителствата станат прекалено склонни да предоставят стимули, инвеститорите в крайна сметка ще санкционират онези, които открито инфлират икономиките си без да се съобразяват с вече значителната купчина дълг или нарастващия инфлационен натиск.

Централните банки помогнаха да се избегне дългоочакваният мечи пазар при облигациите. След като политиците стават по-интервенционистки настроени, запълвайки празнотата, оставена от намаляващата като ефективност парична политика, възможно е те да предизвикат мечия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още