IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от икономиките и пазарите през 2020 г.?

Моделите предвиждат възстановяване растежа на БВП, изключително ниска инфлация, извънредно малка възвръщаемост на облигациите и ниска на акциите

12:39 | 05.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлация на цените

Във всички големи развити икономики през 2019 г. продължи периодът на ниска инфлация. Консенсусните прогнози и очакванията, базирани на суоповите контракти, спаднаха с почти 0,5% от края на 2018 г. насам.

Инфлационните “снимки” от моделите продължават да отчитат основна инфлация упорито под целта в еврозоната (1,5%) и Япония (0,4%). Дори в САЩ, където използването на капацитета в икономиката е изключително високо по историческите стандарти, моделите сочат инфлация от едва 1,6 на сто.

Следователно връзката от Кривата на Филипс между намаляващата безработица и нарастващата ценова инфлация остава неработеща в развитите икономики, вероятно защото доверието в инфлационните цели на централните банки остава високо. Това означава, че безработицата може да спадне значително, без да причини съответно покачване на инфлацията.

Прогнозите от моделите на Fulcrum ясно показват, че ценовата инфлация в развитите икономики ще остане доста под целта през 2020 г. Инфлацията на заплатите обаче започва да се повишава в САЩ и Европа. Това подсказва, че маржовете на печалбата в тези икономики ще спаднат, като ръстът на корпоративните пеалби ще се окаже под силен натиск.

Прогнози за възвръщаемост на активите

Прогнозата на Fulcrum за възвръщаемостта на акциите в САЩ е много под историческата реална възвръщаемост от 11% годишно през последното десетилетие и под прогнозите за еврозоната и развиващите се пазари.

Ето и конкретните прогнози за доларовата въавръщаемост на различните класове активи.

  • Очакваната възвръщаемостта на акциите в САЩ ще бъде 3,9 на сто годишно в номинално изражение, или 2,5 на сто след инфлация, през следващите три години.
     
  • Въпреки че все още са положителни, тези очаквани възвръщаемости са най-ниските, прогнозирани от модела от 2007 г. насам, което отразява сравнително скъпите оценки на акциите и очакванията за забавяне на растежа на дивидентните плащания.
     
  • Очакваната възвръщаемост на акциите в еврозоната и развиващите се пазари, е по-висока от тази в САЩ, което отразява както по-големите дивиденти, така и по-силния им растеж.
     
  • Възвръщаемостта на 10-годишните държавни облигации се очаква да бъде изключително ниска или отрицателна през следващите една до три години. Дългосрочната доходност вече е необичайно ниска спрямо основните лихвени проценти. През прогнозния хоризонт се предвижда тази „срочна премия“ да се нормализира, повишавайки доходността на дългосрочните облигации (което намалява цената и възвръщаемостта им – бел. прев.)
     
  • Според моделите доларът е надценен и се очаква да спада с по 2,6% годишно спрямо еврото през следващите три години.

В обобщение, моделите очакват в периода 2020-2022 г. възстановяване на растежа на БВП, изключително ниска инфлация, извънредно малка възвръщаемост на облигациите, и ниска, но положителна, възвръщаемост на акциите Ако моделите са грешни, моля не застрелвайте вестоносеца!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 4 години
По важно е какво казват ШАМАНИТЕ от снимката отколкото някакви банкови анализатори. Те твърдят , че следващият президент на САЩ няма да се нарича Доналд Тръмп, а за да се случи това означава, че светът ще мине през един финансов АПОКАЛИПСИС непознат за наложената ни система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още