IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата унищожи над 19 трлн. евро на борсите

Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши

10:48 | 03.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пандемията от коронавируса, с ограниченията за пътуване и пречупените вериги за доставки изостря тежкото положение. Ето защо инвеститорите се оттеглят повече от германския пазар, отколкото от други пазари. Сред големите корпорации в Dax най-много в последните шест седмици загубиха акциите на Lufthansa и Continental - повече от 40 процента, а производителят на двигатели MTU дори 50 процента. Lufthansa не генерира почти никакви приходи, защото почти всички самолети остават на земята. 87 000 служители са изпратени да работят на съкратено работно време.

Замирането на европейското производство на автомобили принуди доставчика Continental да затвори фабриките си, след като акционерите трябваше да преглътнат и няколко предупреждения за финансовите резултати преди пандемията. А новакът на Dax MTU отмени обявения по-рано дивидент заради масовите производствени ограничения, които допълнително засилиха масовия отлив на средства.

Кои са малкото печеливши от кризата

Ако търсите малкото победители в кризата на германската борса, ще ги намерите в подиндексите. Тъй като много клиенти вече не влизат в магазините, приходите на Zooplus, онлайн търговец на храни за домашни любимци, се изстрелват нагоре. Високото съотношение на собствения капитал от над 50 процента прави книжата привлекателни за инвеститорите, тъй като в условията на криза се търсят компаниите със силни баланси. Фактът, че Бордът на директорите се придържа към консервативната си прогноза за ръст от едва дванадесет процента през тази година и да не изпада в еуфория, съответства на настроението на фондовите пазари и създава доверие във времена на криза.

Сред малкото германски технологични акции на кризата успешно се опълчва Teamviewer. Софтуерният специалист за отдалечени работни станции се възползва от кризата, защото все повече хора работят от вкъщи. Все повече IT отдели във фирмите се нуждаят от помощта на софтуера на Teamviewer, за да осъществяват достъп до компютрите на служителите от разстояние, така че да могат да отстранят (потребителските) проблеми. Компаниите плащат за тези услуги, което от гледна точка на акционерите ще се отрази положително на следващите тримесечни данни.

След кризата много тенденции няма да се задържат или ще отслабнат, но някои вероятно ще останат. „Ние се възползваме от някои мегатенденции", каза през февруари директорът на Teamviewer Оливър Щайл. Експертите от индустрията също предполагат, че теледейността ще стане все по-разпространена в дългосрочен план и че пандемията ще даде нов тласък, тъй като много служители работят от дома си за първи път.

В Германия Drägerwerk постигна най-големия ръст на цената на акциите си по време на кризата. Базираната в Любек компаания за сигурност произвежда защитно облекло и апарати за командно дишане в страната и чужбина. Федералното правителство даде поръчка за 10 000 устройства, а правителството на САЩ поръчка маски – над 50 млн. броя. Доставката трябва да се извърши през следващата година и половина. Така че в случая става дума за дългосрочен ефект.

Главният изпълнителен директор Щефан Дрегер остава предпазлив с прогнозата си за финансовите резултати, тъй като не могат да бъдат изключени възможни затруднения в доставката, което все още може да има отрицателно въздействие върху бизнеса през годината. Явно това не притеснява инвеститорите. Акцията се изстреля с 57 процента от началото на кризата.

Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Още може...Всички деривати и кухи активи сега ще се изчистят. И тогава борсите могат да тръгнат на чисто като хората. Но.. няма да го направят. Ще си започне старата песен на нов глас. Просто корона вируса е удобното извинение да поизчистят нереалните активи, който същите тези натрупват с цел печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.ЗА ТАКИВА БЕЗУМИЯ ВИ ГОВОРЯ от почти 15 г тук. НЕ НЕ АМИРИКАНСКИТЕ ШИТОВЕ!!! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА НАБУТВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ ТАМ!!! не е препоръка за инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Ахъм...само дето изчезнаха около 19 трлн. очаквания.... Същата причина и поради която се намираме в днешната ситуация. На феновете на т.нар. борси препоръчвам отсега да се научат да ядат цифри. Ще им е от полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
*** чакай колега, *** той ПАЗАРА така оценил ШИТА на 1000 милярда....ПАЗАРА туу, ПАЗАРА онуй....ЖИВЕЯТ И МУЛТИПЛИЦИРАТ ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ!!!!АЙДЕ КАЖЕТЕ как може дистрибутор на електронни джажи от Китай да струва ТРИЛИОН!!!!!???!!!!! Нямам впредвид амазон....тия поне са мегашоп. Нямач фалшиви и и нереално оценени шитове от сащ и смятам , че е непростимч грях да се търгува с такива неща. не е препоръка. печалба и морал често е анатагонизъм...НЕ БИВА НА ОГРОМНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ ДА СЕ КАЗВА че били ПАЗАР, тва ми е мисълта. КФН да ги хване такива и да ги пита в кой час и по кой предмет ги учиха, че един шит може да струва колкото България Г ръция и Турция накуп!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Като кажете загубили се тия пари все идно ги е имало.....загубил е продалият на загуба. И при предната криза и сега продоват на загуба с особена охота тия дето управляват чужди пари...няма да изброявам, че тоя форум гъмжи от такива "СПЕЦове".И нещо много важно! нека се надяваме, че наздроните органи на ЕС ще наложат също многомилардни глобин на всички американски шитове с капитализация над 100 млрд долареску за монополно положение на пазара! ОСвен това мириканските шитове пълнят офшорни сметки и плащат нерално ниски данъци......ПАРИ ИМА ПО СВЕТА....трабва да се съберат солидарно и честно. Стига вече 50 годсини офшорни измами и дававераджийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
нормално, в едно казино винаги има печеливши.... но предимно печели то(банката)...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 4 години
А за мен всичкото това показва само колко много липсва истинска оценка на компаниите през борсата. Всичкото е с поглед за няколко "дни" напред, без всякаква дълготрайна визия, което обезценява устойчивите модели и награждава "пирамиди".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши ", естествено, че има, тия пари не изчезват ей така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още