IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата унищожи над 19 трлн. евро на борсите

Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши

10:48 | 03.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Срещу малкото печеливши компании се изправят много изпаднали в криза. Компании с вече обтегнати финансови баланси, като Thyssen-Krupp, са особено засегнати. При тях инвеститорите най-вероятно се страхуват от трудности с ликвидността. Под натиск е и Ceconomy, известна под старото име Mediasaturn. Три ключови параметъра карат вложителите тук да са предпазливи. Със съотношението на собствения капитал от 9,4 процента през последното тримесечие компанията се счита за финансово слаба.

С всяко евро от приходите Ceconomy постигна печалба преди данък от едва 1,1 цента през миналата година. На всичкото отгоре компанията ще има нужда от 82 години, за да изплати дълговете си от паричния си поток. Период от над 15 години принципно се счита за много дълъг.

Що се отнася до оценката на акциите след срива, много анализатори са скептично настроени дали книжата наистина вече са достигнали атрактивно ниво на покупка. „Аргументът, че акциите са достигнали атрактивно ниво на цените, е много съмнителен", казва главният икономист на M.-M.-Warburg Карстен Клуде. Може дори да са станали по-скъпи. Това ще е така, ако печалбите на компаниите се сринат дори повече от курсовете.

Това е напълно възможно, защото анализаторите все още не са променили оценките си за корпоративните приходи от началото на кризата. Причината за това е, че никой не знае дали и колко изобщо се печели. В момента има редица компании, които отменят прогнозите си, но няма нови.

Като представителна извадка за мнозина ще служи компанията за строителни материали Heidelberg-Cement, която заяви, че не може да се прецени колко дълго ще продължат защитните мерки, предприети от правителствата, и какви ефекти ще имат върху строителството в отделните страни. „На този фон понастоящем не са възможни сериозни анализи и прогноза за финансовата 2020 година", заяви новият изпълнителен директор Доминик фон Ахтен.

Но вече има надежда за икономиката и фондовия пазар: евтиният петрол. Цената се срина с 65 процента от началото на годината. Досега в историята има само един такъв срив, в началото на финансовата криза през 2008 г. Евтиният петрол намалява разходите за много химически, фармацевтични, автомобилни, машиностроителни и стоманодобивни компании - ако те отново започнат да произвеждат. За потребителите спадът в цените заради по-ниските разходи за отопление и гориво в бъдеще може да е равносилен на намаляване на данъците.

По този начин компаниите могат да компенсират поне част от спада в търсенето. Авиокомпаниите спестяват най-много. Керосинът представлява 20 до 30 процента от общите разходи за Air France, Lufthansa и други установени групи, като делът е още по-висок за нискотарифните авиокомпании. Но ще отнеме известно време, преди положителните ефекти да се отразят в по-високите печалби. На първо място, самолетите трябва да излетят отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Още може...Всички деривати и кухи активи сега ще се изчистят. И тогава борсите могат да тръгнат на чисто като хората. Но.. няма да го направят. Ще си започне старата песен на нов глас. Просто корона вируса е удобното извинение да поизчистят нереалните активи, който същите тези натрупват с цел печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.ЗА ТАКИВА БЕЗУМИЯ ВИ ГОВОРЯ от почти 15 г тук. НЕ НЕ АМИРИКАНСКИТЕ ШИТОВЕ!!! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА НАБУТВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ ТАМ!!! не е препоръка за инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Ахъм...само дето изчезнаха около 19 трлн. очаквания.... Същата причина и поради която се намираме в днешната ситуация. На феновете на т.нар. борси препоръчвам отсега да се научат да ядат цифри. Ще им е от полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
*** чакай колега, *** той ПАЗАРА така оценил ШИТА на 1000 милярда....ПАЗАРА туу, ПАЗАРА онуй....ЖИВЕЯТ И МУЛТИПЛИЦИРАТ ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ!!!!АЙДЕ КАЖЕТЕ как може дистрибутор на електронни джажи от Китай да струва ТРИЛИОН!!!!!???!!!!! Нямам впредвид амазон....тия поне са мегашоп. Нямач фалшиви и и нереално оценени шитове от сащ и смятам , че е непростимч грях да се търгува с такива неща. не е препоръка. печалба и морал често е анатагонизъм...НЕ БИВА НА ОГРОМНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ ДА СЕ КАЗВА че били ПАЗАР, тва ми е мисълта. КФН да ги хване такива и да ги пита в кой час и по кой предмет ги учиха, че един шит може да струва колкото България Г ръция и Турция накуп!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Като кажете загубили се тия пари все идно ги е имало.....загубил е продалият на загуба. И при предната криза и сега продоват на загуба с особена охота тия дето управляват чужди пари...няма да изброявам, че тоя форум гъмжи от такива "СПЕЦове".И нещо много важно! нека се надяваме, че наздроните органи на ЕС ще наложат също многомилардни глобин на всички американски шитове с капитализация над 100 млрд долареску за монополно положение на пазара! ОСвен това мириканските шитове пълнят офшорни сметки и плащат нерално ниски данъци......ПАРИ ИМА ПО СВЕТА....трабва да се съберат солидарно и честно. Стига вече 50 годсини офшорни измами и дававераджийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
нормално, в едно казино винаги има печеливши.... но предимно печели то(банката)...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 4 години
А за мен всичкото това показва само колко много липсва истинска оценка на компаниите през борсата. Всичкото е с поглед за няколко "дни" напред, без всякаква дълготрайна визия, което обезценява устойчивите модели и награждава "пирамиди".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши ", естествено, че има, тия пари не изчезват ей така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още