IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е Китай да обявява, че икономиката му е победила коронавируса

Стопанството може вече да не е в състояние на свободно падане, но е изправено пред шок в търсенето и други насрещни ветрове

13:17 | 19.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската икономика може вече да не в състояние на свободно падане, но все така е изправена пред шок в търсенето, както и пред по-познати структурни насрещни ветрове, включително свръхзадлъжнялост, която досега осуетява програмите на правителството за мостово финансиране и стимули. На стойност малко над 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт, те бледнеят пред квазифискалните кредитни програми, приети през 2008-09 и 2014-15 г., и пред настоящите западни политики. Кредитната експанзия, макар и неразумна, все още може да бъде разгърната отново с неблагоприятни последици за юана.

Въпреки това за момента Китай е в състояние да използва своя самопровъзгласен успех, за да засили още повече глобалната си лидерска роля в здравеопазването и управлението. Експертизата в лечението на болести, производството на животоспасяващо медицинско оборудване и на лекарства му позволи да покаже, че е доставчик на основни обществени блага. САЩ, Великобритания, Италия, Иран и няколко държави от ЕС са сред получателите на медицински консумативи, доставени от Китай. Пекин също организира инициативи за реакация на кризата сред членките на Организацията за сътрудничество в Шанхай, формата 17 + 1 на страни от Централна и Източна Европа, някои африкански държави и Тихоокеанските острови. Китай продължава да има силно влияние в Световната здравна организация, която не признава Тайван за суверенна държава.

Отскоро Пекин също се стреми - неуспешно, в резултат на американския натиск - да ръководи Световната организация за интелектуална собственост. Той се опитва да убеди ООН да приеме стандарти за лицево разпознаване и наблюдение и придума организацията да одобри промени в архитектурата и стандартите, които са в основата на интернет, така че държавните доставчици на услуги да имат по-голям контрол. По-рано този месец на Китай беше предоставено място в панела на Комисията по правата на човека към ООН, която съблюдава спазването на човешките правата, свободата на словото и произволните арести.

Иронията на много от тези инициативи може да е очевидна. Важно е обаче да видим как Китай се опитва да сграбчи момента, за да повиши глобалния си политически статус. В крайна сметка този статус вероятно ще се определи от това дали Китай има капацитета и волята да се превърне в глобален лидер, който другите следват с желание и без санкция. Това ще зависи и от поведението на САЩ на световната сцена.

Междувременно Китай е заложник на потвърждението, че епидемията се връща към кризисна неприятност. Пекин трябва също така да покаже, че икономическият растеж може да преодолее спада в търсенето, заетостта и частния сектор, без да поставя още повече под натиск финансовата система и дълговия капацитет на страната.

Предстои дълъг път преди успехът да бъде обявен, ако изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ИМА ЕДИН ПРИНЦИП ВЪВ ВОЙНАТА : победителите на се съдят. Как смяташ , кой победи в тази война - КИТАЙ или САЩ. САЩ И ЕВРОПА СА В ПЪЛЕН НОКАУТ ОТ СПРЕНИТЕ ДОСТАВКИ ОТ КИТАЙ , КОИТО В ОБЛАСТА НА МЕДИЦИНАТА , ФАРМАЦИЯТА И ЕЛЕКТРОНИКАТА ПРИНУДИХА ПРАВИТЕЛСТВАТА ДА СЕ ОБЪРНАТ С ПРОШЕНИЕ КЪМ НОВИЯ ЛИДЕР КИТАЙ ЗА ДОСТАВКАТА ИМ. СПРЯХА РАБОТА ЗАВОДИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АВТОМОБИЛИ , ФАРМАЦЕВТИЧНИ ЗАВОДИ КОИТО ПОЛЗВАХА 80 % ОТ СУРОВИНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИ В КИТАЙ !!!Е КОЙ ЩЕ СЪДИ КИТАЙ ??? ТИ или полуделият Тръмп?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
Бил Гейтс и Сорос да не са станали китайци бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
mangalistan
преди 4 години
Китай тепърва ще плащат огромни репараций на света за пандемията.Ще бъдат жестоко наказани и ще се смалят до най-много 200 милиона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
analog
преди 4 години
"Вече нищо не зависи от САЩ"Xaxaxaxaxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПЕТЬО, ЗАДАВАШ ВЪПРОСА: ".......дали Китай има капацитета и волята да се превърне в глобален лидер, който другите следват с желание и без санкция" И ВЕДНАГА ПОСОЧВАШ ОТГОВАРА МУ: "Това ще зависи и от поведението на САЩ на световната сцена"ПОЗВОЛИ МИ ПЕТЬО ДА НЕ СА СЪГЛАСЯ С ТЕБ.Вече нищо не зависи от САЩ.Това дали другите държави ще следват КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ , или ще продължават да залагат РЕЗЕРВИТЕ СИ В ХАЗАРТНИТЕ ЗАЛИ В КАКВИ ТО СЕ ПРЕВЪРНАХА БОРСОВИТЕ ИЗМЕРИТЕЛИ НА САЩ зависи само от техния личен избор , а не от волята на някакви палячовци възприемащи се като божества. НЯКОИ ОЩЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ СВЕТА ДНЕС НЯМА ДА БЪДЕ ТАКЪВ КАКЪВТО ЩЕ Е УТРЕ. Един модел налаган 30 години като НОВ СВЕТОВЕН РЕД приключи. На негово место се появи КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ със всички добри и лоши страни. В природата е така - ЕДИН УМИРА ДРУГ СЕ РАЖДА , Какво тук значи някаква си личност!!!!ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ!!!Game Over !!!ИСКАМЕ ИЛИ НЕ ЩЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С МОДЕЛА НАЛОЖЕН ОТ ПО СИЛНИЯ - Китай!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още