IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивният подход на Вашингтон тласка Пекин към Москва

Новата ескалация на напрежението между САЩ и Китай може да накара азиатската страна да се обвърже по-сериозно с Русия в енергийно отношение, смятат анализатори

13:11 | 07.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин (вдясно).<em> Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин (вдясно). Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В същото време „Газпром“ продължава да инвестира сериозно в газови находища и центрове за преработка на горивото, които да обслужват „Силата на Сибир-2“. Компанията е разширила сондажната си дейност в няколко полета, свързани с газопровода, като изгражда нови компресорни станции.

За да убеди Китай да подпише сделка за втори газопровод, Русия може да се възползва от търканията между Пекин и Вашингтон, който отново зачестяват напоследък. 

„Ако не беше този конфликт между САЩ и Китай, със сигурност за Русия би било по-трудно да подпише нови газови сделки с Китай“, коментира ситуацията Юшков. „Русия може да се възползва от страховете на Китай (свързани със САЩ) и да продължат напред с преговорите“, добавя анализаторът.

Пандемията изостри напрежението между Вашингтон и Пекин, като всяка страна обвинява другата в неправилно управление на кризата с коронавируса. Една от възможните жертви на този скорошен спад в отношенията може да се окаже постигнатата търговската сделка от първа фаза, подписана от САЩ и Китай в началото на тази година. Тя включва обещание от страна на Китай да закупи  американски енергийни продукти на стойност 52,4 млрд. долара през следващите две години.

Въпреки че Китай настоява, че остава ангажиран със споразумението, страната изостава от обещанията си относно американските стоки заради пандемията. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че ентусиазмът му по сделката е помрачен и заплаши да възстанови митата, ако Пекин не успее да постигне целите си за покупките.

Ако отношенията с Вашингтон продължат да се влошават, Китай ще започне все по-ясно да се фокусира върху Русия за помощ за задоволяване на енергийните си нужди, заяви Лин Боцян, декан в Китайския институт за изследвания на енергийната политика към университета „Сямън“.

„Разривът между САЩ и Китай със сигурност ще насърчи Пекин да сътрудничи повече с Русия“, изтъква Боцян.

Що се отнася до „Силата на Сибир-2“, той прогнозира, че в крайна сметка Китай и Русия ще се споразумеят за договор, въпреки пречките.

„Преговарянето относно цената няма да е лесно", коментира още Боцян, като добавя: "Но тъй като и двете страни са заинтересовани, мисля, че в крайна сметка ще постигнат някакво споразумение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още