IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията не е проблемът, тя е част от решението на кризата с Covid-19

Опасната война срещу веригите за доставки само концентрира риска вътре в държавите

09:05 | 27.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очевидният начин за постигане на стабилност е диверсифицирането на доставчиците от множество места. Производството в собствената страна не е гаранция за стабилност. Всяко локация може да бъде засегната от пандемия, ураган, земетресение, наводнение, стачки, бунтове или дори война. Да сложите всички яйца в една кошница, дори и домашната, е рисковано.

Стабилността на доставките може да бъде постигната чрез смесица от разнообразие при доставчиците и поддържане на запаси от основните продукти. Възможността за внос също увеличава потенциалния брой доставчици и евентуално достъпът до изобилни запаси. Протекционизмът обаче концентрира риска вътре в страната, ограничава многообразието от потенциални доставчици и намалява натискът на конкуренцията и икономиите от мащаба.

Засега глобалните вериги за доставки на здравни продукти се оказват солидни. Мирудо отбелязва способността на Южна Корея да доставя тестове за Covid-19 в световен мащаб. Той твърди, че способността й да разширява бързо предлагането „изисква международни мрежи, квалифицирани мениджъри на веригите за доставки и пъргавост. Това не може да дойде от местното производство и дейности, защитени от конкуренцията."

И така, как би изглеждала разумната политика? Ще има национални и глобални усилия за идентифициране на основни продукти в случай на различни извънредни ситуации. След това ще има мониторинг на съответните вериги за доставки и запаси, както вътрешни, така и глобални.

За да се постигне това, ще са необходими уважавани и добре финансирани национални и световни институции, работещи успоредно с частния сектор. Това трябва да се разглежда като основен проблем за сигурността. В крайна сметка пандемията постави значително по-голяма заплаха пред сигурността, отколкото военните заплахи, за ограничаването на които правителствата изразходват трилиони долари.

В хода на подобни усилия страните могат да се стремят да установят потенциална уязвимост на доставките от конкретни партньори. Взаимната уязвимост може да бъде източник на стабилност. Но страните могат да преценят някои източници за твърде рискови. И все пак връщането на доставките обратно у дома не трябва да е отговорът. Съществуват други възможности.

Търговията е жизненоважна част от глобалния отговор на пандемията, включително създаването и разпространението на ваксината, от която се нуждаем. Търговията също трябва да остане голяма част от световната икономика в по-широк план. Способността за свободна търговия увеличава многообразието и дори надеждността на доставките. Освен това създава голями възможности.

Covid-19 може наистина да разруши интеграцията на производството от последните десетилетия. Много ще съжаляваме, ако това се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още