IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе се оттегли като премиер без да допусне отстъпки спрямо Китай

Би било изкушаващо за следващия министър-председател да направи такива, но с висока цена за японската свобода и автономия

11:08 | 03.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Абе направи каквото можа за страната си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Абе направи каквото можа за страната си. Снимка: Bloomberg

Далеч не е ясно, че териториалните амбиции на Китай ще се ограничат до необитаемите острови Сенкаку-Диаою. В Пекин има аналитични центрове и държавни вестници, които поставят под съмнение японския суверенитет и над (префектурата архипелаг - бел. прев.) Окинава, която има население от 1,4 милиона и е дом на най-важната американска военна база в региона. Общо взето много китайски националисти биха искали да получат възмездие за 30-те години на миналия век чрез превръщането на Япония във васална държава.

Разбирайки всичко това, Абе не направи никакви отстъпки в спора за островите. Той знае, че едно такова решение ще се възприеме от Пекин като символичен акт на подчинение.

Но въпреки че остана твърд по отношение на островите, Абе успя да намали напрежението с президента Си Дзинпин. Японският премиер направи успешно посещение в Пекин миналия декември. Си трябваше да върне визитата тази година, но тя беше отложена от Covid-19.

Би било глупаво да се приеме, че подобряването на отношенията е трайно. Изправен пред трудности със САЩ по отношение на търговията, Тайван и Южнокитайско море, Си може би търси временно разведряване с Япония. Китай може също така да подушва възможността в крайна сметка да примами Япония към по-неутрална позиция в борбата на Пекин с Вашингтон. Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да заплашва Япония с търговски санкции и да поставя под съмнение американо-японския алианс, антиамериканските настроения в Япония могат да се засилят.

Непостоянният характер на президентството на Тръмп със сигурност е вгорчил живота на Абе. Едно от първите действия на Тръмп като президент беше да извади САЩ от Транс-Тихоокеанското партньорство (TPP) - многонационална търговска сделка, за договарянето на която правителството на Абе беше вложило огромна енергия. Вместо да се оттегли разсърден, Абе насочи енергията си към възстановяване на отношенията с Белия дом и преформулирането на TPP във Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство, с всички първоначално подписали го страни без Америка.

Абе беше първият чуждестранен лидер, който мина през вратата на Тръмп Тауър, за да поздрави президента след победата му на изборите през 2016 г. Неговата лека сервилност може и да беше унизителна, но тя служеше на по-широка стратегическа цел.

В същото време Абе си спечели нови приятели - по-специално Нарендра Моди, министър-председателят на Индия. Япония подкрепя „свободен и отворен индо-тихоокеански регион“, в който демокрациите работят заедно. Той би бил в контраст със затворения и авторитарен Азиатско-Тихоокеанския регион, който може да възникне, ако китайската власт остане неоспорена.

Абе направи много правилни за страната си стратегически ходове. Но той напуска поста без да знае дали усилията му в крайна сметка ще бъдат увенчани с успех. Реакцията на китайския възход е поколенческо предизвикателство за Япония. Наследниците на Абе ще се нуждаят от късмет, както и от умения, за да управляват несигурното бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Нека да не си представяме Япония като неразвита страна. Преди самата война Япония е най-силно индустриално развита страна в Азия. След първата световна война е получила някой от колониите на Германия. Също така посредством политически и военни похвати превъща Корея и голяма част от Китай /Манджурия/ в колонии също. Икономическата и мощ расте бързо което плаши САЩ и те въвеждат ембарго срещу Япония като се надяват така да възпрат растежа им. Това е причината Япония да нападне Пърл Харбър. Наистина Япония губи население и заводи, но не е толкова тежко засегната както Германия. Също така от Япония не се изнасят заводи и техника след капитулацията. На практика и след войната Япония остава най-добре развитата икономика в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Японците не допуснаха зависимост от Китай само защото са зависими от Щатите. Япония след втората световна война от бедна и неразвита страна стана втората икономика в света. Защото се позваше от покровителството на Щатите. Малко по-късно Китай направиха точно същото и точно по същата причина. Това, че Китай се развива далеч по-бързо от Япония през последните десетилетия не е защото китайците са по-умни от японците, а защото по-успешно се освобождават от зависимостта си он Щатите. Защото покровителят в един момент се превръща в господар. С китайците обаче номерът на Америка не и се получи много. Бяха си избрали прекалено голям "патньор" и сега са на път да си разменят ролите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 3 години
Плескаш статиес с незаслужени хвалби и ми се доповръща........по какъвто и да е повод. Ше коментирен, понеже се ядосах!АЗ СМЕТЪМ И СМЕТЪМ СЪЩО ТАКА, ЧЕ АБЕ ЗАКОПА ЯПОНИЯ! Чрез икономическия си експеримент, проведен в реално влеме и върху голами маси от хора. Кукловодите, за да тестват визията си за нов, техен, световен ред направиха 3 експеримента върху съвременното човечество. симунтанно. Икономически - в япония - требваше им дисциплинирана и успешна бизнес среда. Соцялен- в европа - искаха да видат безопосната скорост на смесване между исламска и христианска религиозни маси, при това в среда на вековна християнски власт. Екологичен - в северна европа. Просто имат ного природа и там пробваха "зелените" си играчки кат ветърни мелници и елмобилчета. АБЕ МОЖЕШЕ ПРОСТО ДА ОТКАЖЕ! НО НЕ! ВЪВЕДЕ АБЕНОМИКАТА, която после разпространи успешните японски практики за контрол и във сащ + европа. Дефазно. Може да е сключил мир със целия свет, но щом е поразил и неутрализирал умовете, сърцата и беззещитните хора в собственото си общества.....какъв управник е той, тогава. Успешна марионетка, от красивите и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още