IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоките движат глобалното икономическо възстановяване

Пазарите отразяват тази секторна промяна в световната икономика, при която услугите изостават от промишлеността

17:04 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тревожното нарастване в броя на инфекциите с Covid-19 напоследък доведе до нови блокажи, особено в Европа. Бизнес проучванията в еврозоната показаха, че възстановяването на икономическата активност при потребителските услуги се е обърнало. За разлика от това, подобни проучвания относно промишлеността в еврозоната са на най-високите си нива от неотдавнашното възстановяване.

Тази разширяваща се разлика между активността при стоките и услугите все още не се отчита от американските бизнес проучвания. Случаите на Covid-19 там обаче отново се повишават, дори в райони като Ню Йорк и Ню Джърси, които бяха силно засегнати от първата вълна през пролетта. Допълнителни блокирания или други ограничения върху потребителските услуги изглеждат вероятни тази зима.

Тези подновени коронавирусни проблеми в развитите западни икономики са много различни от ситуацията в новоиндустриализираните азиатски стопанства, особено Китай. Азиатската промишлена активност бе подпомогната от увеличеното глобално търсене на стоки, докато секторите на услугите се възползват от впечатляващия контрол над вируса.

Макроинвеститорите се фокусират върху разликата между глобалното представяне на стоките и услугите, тъй като то сега е отразено в поведението на финансовите пазари.

В началото на разпродажбите на световните фондови пазари след 2 септември, сектори, свързани със стоките, като промишлеността и металите, се представиха сравнително добре. Цените на суровините, с изключение на петрола, се покачват от няколко месеца, докато азиатските валути, включително юанът, поскъпнаха силно спрямо долара и еврото.

Да видим глобалната инфлация. Данните от август показват, че основната инфлация в сектора на стоките е била 3,7% за последните три месеца на годишна база, според JPMorgan. За сравнение, в сектора на услугите тя е била едва 0,5 на сто. Това е съвсем различно поведение от нормалното през последните години, в които глобалната инфлация при стоките обикновено бе доста под тази при услугите.

Повечето икономисти очакват тези промени да се окажат временни и да се обърнат, когато стане възможна програма за масова ваксинация. Но това може да се случи след много месеци, в най-добрия случай.

Ако търсенето на стоки остане силно през следващата година, както изглежда все по-вероятно, тогава както облигационните пазари, така и централните банки могат да бъдат изненадани от един допълнителен скок на глобалната инфлация при стоките преди тази аномалия да приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още