IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда капитализмът на бъдещето?

Американският икономист Бранко Миланович написа тревожна книга за нашата икономическа система

08:39 | 30.11.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
 

Победителите в историята

Въпреки тези присъщи слабости на капитализма Миланович не вижда конкурентна алтернатива. „Лидерството на капитализма като най-добрия, или по-скоро единственият начин за организиране на производството и разпределението, изглежда е абсолютно“, пише авторът. 

Ситуацията обаче била по-различна в политическата сфера: „Никога не вярвах на пророчеството на Фукуяма, че светът ще се превърне в единна либерална демокрация след падането на Берлинската стена“, казва авторът, позовавайки се на известната творба „Краят на Историята и последният човек“ на американския политолог. В световен мащаб има само един икономически модел - капитализъм - но различни политически системи. Това няма да се промени и в бъдеще, сигурен е той.

Икономистът разграничава либералния капитализъм в САЩ от „политическия капитализъм“ в Китай. Той отбелязва, че и двете системи имат значителни слабости. На Запад - преди всичко нарастващото неравенство, а там - липсата на върховенство на закона, прекомерна бюрокрация и корупция.

„Ако обаче Китай изпревари икономически Запада в бъдеще, тогава ще имаме проблем“, предупреждава той, „как можем да обясним това“. САЩ и Германия със сигурност не биха приели китайския модел. „Но все още развиващите се страни като Етиопия или Замбия биха могли да намерят примера на Китай за много привлекателен“.

Въпросът, който остава отворен, е дали политическият капитализъм на Китай може да изпълни своята част от фаустовския пакт с 1,3 милиарда души в страната: да осигурява постоянно нарастващ просперитет в замяна на политическия суверенитет на комунистическата партия.

Спомени за Ралф Дарендорф

Същността на книгата обаче е въпросът дали капитализмът може да оцелее въпреки социалните изпитания, които причинява. Миланович е скептичен: „Не е достатъчно капитализмът да следва собствените си правила. Нуждаем се от осъзнаване кое е законно и етично приемливо и кое не“, пояснява икономистът, който преподава в Ню Йорк.

В миналото религията също определяше тези граници на съвестта в икономиката. „Днес нашето икономическо поведение не е възпрепятствано от религиозни или морални стандарти“, казва Миланович.

Голяма част от това, което икономистът критикува и изисква, напомня на мислите на великия либерален социолог Ралф Дарендорф, който приживе също предупреждаваше за разяждащите ефекти на социалното неравенство върху западните общества и апелираше към моралния императив на „почтения бизнесмен“ .

Наред с това обновяване на капиталистическото съзнание Миланович прави редица практически предложения за подобряване на икономическата система. Те включват по-високи данъци върху имуществото и наследството, повече публични инвестиции от държавата и забрана за частно финансиране на предизборни кампании, за да се предотврати концентрацията на икономическа и икономическа мощ.

Шансовете за подобни реформи обаче са малки. Те не само се сблъскват с често ожесточената съпротива на засегнатите в различните страни, но липсва и международна координация, без която би имало огромни нарушения на конкуренцията между отделните икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
твърде си тъъъп зада разбереш смисъла на изказването... подмини го и почвай да миеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
"сега разбираш ли защо под всяка втора статия апелирам борсата да се закрие" Ахахаха, е това счупи всички тъпометри за 2020 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
honaniga
преди 3 години
Абсолютно съм съгласен с теб.Гадно е да се каже , но топ 10 процента цицат останалите, като се възползват от природните човешки слабости.И това е от както свят светува.Наистина единственият ни шанс е да се присъединим към топа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
маркс със сигурност е прав за едно, че една система ще се самоунищожи , но това е марксизма,а не капитализма. Нека обясна - съвременната интерпретация на марксизма разчита изцяло на т.н социална държава, която се издържа предимно от печатницата и това явление пораждна непрекъснато покачване на цените, което води със себе си непрекъснато увеличаване на социалните разходи т.е още повече печатане на нови пари и пак сме в изходно положение... Разбира се отсъствието на фалит в такава система е фатален недостатък, защото липсата му води до експоненциално разрастване на всякакъв вид схеми на понци най-вече с имоти и опитите за спасяване на положението на цб водят до още по-голямо разрастване на проблема.. Без фалит крахът е неизбежен, но фалитът е невъзможен без падане от власт т.е изход няма никакъв за управляващата класа. Въпрос на време кулата от карти да падне дали от короната или от друго и тогава истината ще лъсне и социалдемокрацията ще се срине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
мхм .. добро е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 3 години
то щото ПА има голяма разлика от тогава... просто сега планират на Qта, а не на петилетки. и другото е че кАмунистите не се бяха сетили за количествените улеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
така де.. но това вече е паразитизъм, а не прогресс :))... сега разбираш ли защо под всяка втора статия апелирам борсата да се закрие и че образованието има нужда от спешна реформа... днес хората "правят пари", а не работят зада си свършат работата. Тая нова ценностна система ще ни убие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Само да не изглежда точно като комунизма по време на разпада си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
И твоите аргументи ми харесват! Прави си за големите изобретатели, но после алчността се възползва от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
От тоя тип мързели съм, дето обичат да си свършат добре работата, ама не да блъскат с мотиката, а да минат с трактора. Така ми остава време и още работа да свърша и с теб да си драснем два реда, за зеления мамон. ;) Ама последното "зелено линкче" дето го прати 3 пъти четох. Страшно ВЕИ това - огън! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още