IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция и коронавирусът: Затишие пред буря

Много фирми не могат да поемат повече дългове и на практика държавата само отлага момента на безвъзвратното им затваряне, според анализ

18:00 | 19.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Търговски удар

В цяла Европа правителствата използват комбинация от заеми, схеми за покриване на наеми, данъчни ваканции и безвъзмездни средства, за да се опитат да защитят гражданите и бизнеса. Някои обаче влязоха в кризата с по-здрави икономики от други, което им позволява да харчат повече. Испания е мобилизирала 53,8 млрд. евро директни допълнителни държавни разходи и отмени данъците от началото на кризата, според мозъчния тръст Bruegel. Това обаче е по-малко от една четвърт от германската „базука“ от 284 млрд. евро. Италия осигури приблизително половината от помощта, осигурена от Франция.

Във Франция помощта помогна за удара от първата вълна на пандемията. Тази година неплатежоспособността е приблизително 40% под нивата от 2019 г., според UBS, докато безработицата се увеличава с около 1% до 9% като цяло до края на септември.

Загубите на работни места обаче сега се ускоряват. Повече от 35 000 съкращения са обявени от началото на септември, според Trendeo, консултантска компания в Париж. Правителствените данни показват, че средните седмични съкращения са с около 80% по-високи от септември насам, отколкото от март до края на август.

Влошаването на ситуацията се дължи на втората блокада, наложена в края на октомври. Длъжностните лица обещаха повече помощ, като разшириха съществуващите програми въведоха нови, като например данъчни кредити за наемодатели, които предоставят „наемни ваканции“. Въпреки това много собственици на малък бизнес реагираха с дълбок гняв. В Тулуза и Бордо те провеждаха протести, като се обличаха в черно и се преструваха на мъртви пред кметството. Посланието беше ясно: те не искат помощ, не искат и дългове, които не могат да върнат, а искат да работят, особено по време на ключовия коледен сезон.

Ситуацията започна да тества границите на президента Еманюел Макрон, който обеща, че „всичко ще бъде направено, за да защитим нашите работници и компании, независимо от цената“. Някои критици на подхода на Франция казват, че закриването на слабите бизнеси е само отложено, но не и предотвратено. Те посочват риска и от създаването на т.нар. „зомби компании“, затруднени от високия дълг и слабата рентабилност, не могат да инвестират и да създават работни места. Ако правителствената подкрепа се задължи за твърде дълго време, това всъщност може да отслаби икономиката на Франция.

„Това е затишието преди бурята“, казва Филип Мартин. „В крайна сметка ще трябва да видим как много фирми се провалят и всъщност искаме някои да се провалят, тъй като това е нормално и здравословно за една икономика, но въпросът е кога и как да го управляваме“, допълва той.

Да останеш на повърхността

Мащабната правителствена програма за подкрепа се роди след многобройни срещи, когато Франция се насочи към първата си блокада пред март. Много от френските служители, работещи по икономическия отговор на пандемията, са били в държавната администрация и по време на финансовата криза през 2008 г. Техният страх е, че финансовите пазари ще замръзнат, както стана тогава, което би превърнало ликвидната криза в криза на платежоспособността.

„Не знаехме, че тогава финансовите пазари ще останат отворени“, казва един от най-високопоставените служители от френската администрация. „Искахме да предотвратим необратими последици от временна криза“, допълва той.

За по-бързото вливане на парите в бизнеса и икономиката правителството реши банките да оценяват заявленията и да администрират заемите. Компании от всякакъв размер или тип биха могли да поискат заеми на стойност максимум до тримесечните продажби на фирмите за период от 2019 г. или въз основа на данните за заплатите на по-новите компании. През първата година не се дължат капиталови плащания, а заемите могат да са със срок до 5 години. В случай на неизпълнение държавата ще покрие между 70 и 90 процента от сумата на заема, като по този начин защитава банките.

Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
аз бих казал - този знае много добре, но ролята му е да се прави, че не знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ти последен ше разбереш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
И кои точно са тези, решили да намалят населението наполовина? Не са бизнес лидерите, тъй като закриването на половината икономика ще навреди най-силно на тях. Не са политиците, защото те също са зависими от бизнеса, който ги спонсорира. Не са крайно десните, защото те биха намалили населението по расов признак. Не са либералите, социалистите или зелените, (въпреки, че това би бил най-прекият път към постигане на целите им), но също така би им сринал имиджа завинаги. Май остават само извънземните (ако съществуват). Не се сещам за друг, който би имал полза от намаляване на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Ако наистина са решили да намалят населението на планетата поне наполовина, то и половината икономика трябва да бъде закрита. При 2 пъти по малко хора, не е нужно растяща икономика, а точно обратно - 2 пъти по малко храни, стоки и прочие. Това, обаче трябва да става синхронизирано. Правят го чрез КОВИД 19. Дали този вирус е измама или не, важното че им върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Корона измамата си постига целта. Масови фалити на малък и среден бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
пазар и капитализъм в развит свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още