IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата борсова година започва като старата – с надежди

Пандемията обаче остава вездесъща, а инвеститорите са загрижени и за втория дългосрочен проблем – Brexit, дори след договореното споразумение

09:28 | 03.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Общите пандемични странични ефекти

Пандемията обаче остава вездесъща: Малко преди приключването на търговията на американските фондови борси в навечерието на Нова година американският здравен орган CDC обяви нов рекорд за броя на смъртните случаи в САЩ. Инвеститорите са загрижени и за втория дългосрочен проблем, Brexit, дори след като Великобритания и ЕС договориха споразумение за свободна търговия малко преди Коледа.

Договорът обаче е само временен, тъй като до края на преходния период на 31 декември 2020 г. нямаше достатъчно време за ратификация от Европейския парламент. Освен това през следващите години трябва да се очакват продължителни преговори по детайлните въпроси за икономическите отношения.

Изводът обаче е, че стратезите не виждат алтернатива на акциите, също и защото вторият класически клас активи, облигациите, едва ли носи някаква възвръщаемост поради постоянно рекордно ниските лихвени проценти. Карън Уорд от JP Morgan AM препоръчва акции с прекомерно тегло и наблюдава „превъзходство“ в Азия предвид по-добрите възможности за растеж там. Що се отнася до облигациите, „възможностите са ограничени до облигации с инвестиционен клас и избрани висококачествени високодоходни облигации на нововъзникващите пазари“, казва стратегът.

Данни за икономиката, конференцията на ОПЕК и гласуването за Сената

През първата седмица на годината ще бъдат публикувани малко икономически данни, за които инвеститорите трябва да бъдат загрижени. Интерес вероятно ще събудят барометрите на настроението за германските и европейските мениджъри. Икономистите от Commerzbank очакват индустрията да остане оптимист. Тази тенденция трябва да бъде подкрепена от данните за германското промишлено производство в петък.

За САЩ експертите на Commerzbank очакват докладът за пазара на труда за декември, който ще бъде представен в петък, да покаже 200 000 нови работни места, „малко по-малко от ноември“. Данните от частната агенция по заетостта ADP два дни по-рано предпоставят предвкусване на тези цифри. Анализаторите от Commerzbank смятат, че американският икономически двигател ще зацикли леко заради нарастващия брой заразени. Но нямало опасност от рецесия.

На срещата на Опек в понеделник стратезите очакват страните износителки на суров петрол да решат да разширят производството с 500 000 барела на ден.

На следващия ден светът ще гледа към САЩ: избирателите в Джорджия решават кой ще вземе мнозинството в американския сенат и по този начин – за възможността бъдещият президент на САЩ Джо Байдън да постигне политическите си цели. Ако и двата сенаторски поста отидат на допълнителните избори при демократите, ще има патова ситуация, при която бъдещият вицепрезидент Камала Харис ще има решаващия вот. В Камарата на представителите на САЩ демократите на Байдън вече съставляват мнозинството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още