IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливъриджът ерозира като измерител на кредитния риск

Съотношението дълг/EBITDA в днешно време трябва да бъде допълнено и от други мерки

11:24 | 12.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите също така получиха едно рамо от администрацията на Тръмп чрез драматичния спад на корпоративните данъчни ставки, което остави повече кеш в балансите им, който би могли да бъде използван за погасяване на дълга. При администрацията на Байдън корпоративните данъци могат да се увеличат, отнемайки част от този кеш. Но нито една от тези промени не е обхваната от ливъриджa, измерен чрез съотношението дълг/EBITDA.

Пазарът на високодоходни облигации пък бавно се отдалечи от финансирането на традиционни индустриални компании с по-малко предвидими парични потоци към компании за софтуер и услуги с по-предвидими приходи. Аргументът гласи, че за инвеститорите в дълг е по-лесно да отпускат заеми и при по-висок ливъридж на тези компании, тъй като те са по-сигурни, че паричният поток остава постоянен във времето.

Бел и Рогоф казват, че тези фактори означават, че въпреки нарастването на ливъриджа през последните години, способността на компаниите да изплащат дълга си - което всъщност е от значение за кредиторите - не се е променила толкова много.

„В крайна сметка, разбира се, ливъриджът може да бъде проблем, но в момента компаниите имат способността да поддържат повече дългове“, казва Рогоф.

И така, какви са алтернативите? Много анализатори гледат по-директно на способността на компаниите да изплащат дълговете.

„Най-важното нещо, което разглеждаме, е свободният паричен поток като процент от дълга“, посочва Бел. Свободният паричен поток е по-необременена мярка за размера на паричните средства, които една компания генерира, след като е изплатила текущите си ангажименти, като лихви и данъци.

Моделът на Barclays разглежда колко дълг може да бъде изплатен след приспадане на капиталовите разходи и данъците в продължение на седем години - средният падеж на високодоходните облигации. Той установява, че днес компаниите с по-висок ливъридж са в състояние да изплащат дълга си по-бързо, отколкото в миналото.

Използвайки собствения си модел, Barclays твърди, че днес компания с коефициент на ливъридж от 6 не е по-рискова от такава с ливъридж от 5,25 пъти преди десетилетие. Казано по друг начин, сега компания с EBITDA от 2 милиарда долара може да поеме 12 милиарда долара дълг, като рискът й е като на такава с 10,5 милиарда долара дълг отпреди 10 години.

Barclays отбелязва, че не възнамерява да спре да използва ливъриджа или свободния паричен поток при своя анализ на корпоративния кредит. Просто „значителните промени във времето“, според Рогоф и колегата му Джеф Дарфус, са направили необходим допълнителния анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още