IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за минимална надница от 15 долара на час в САЩ вече е спечелена

Психологията на числото оказа влияние върху корпоративна Америка и върху изискванията и очакванията на работниците

16:26 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Забележете, че не всички тези увеличения на заплатите са еднакви - някои представляват средната работна заплата на компанията, докато други – минимален праг на заплащане. Но всички те включват едно и също число - 15. Това сочи, че психологията му е оказала влияние върху корпоративна Америка и върху изискванията и очакванията на работниците. Колективно ние просто решихме, че 15 долара на час е минимумът за това, което трябва да носи всяка работа.

Икономистите отдавна са осъзнали, че човешката психология играе важна роля в определянето на заплатите. Нобеловият лауреат Джордж Акерлоф теоретизира, че работодателите и служителите възприемат заплатите отчасти като някакъв вид „размяна“ – справедлив работен ден срещу справедлива надница. Някои твърдят, че нормите за заплатите са се повишили при бума през 60-те години и са намалели през рецесиите през 80-те години, оформяйки тенденцията за години напред.

Възможно е тези норми да са започнали да се променят преди Covid, помагайки - заедно с победата на „Fight for 15” в някой в щати и градове - за повишаване на най-ниските заплати. През април заплатите се покачиха с необичайно бързи темпове в номинално изражение.

В реално изражение тези печалби бяха изядени от ускоряването на инфлацията; реалните заплати все още не са помръднали през 2021 г. и вероятно ще минат месеци, докато го направят. Но не забравяйте, че числото 15 не е индексирано с инфлацията, така че е възможно номиналните заплати да се повишават, за да отговорят на този психологически важен праг.

Разпространението на стандарта 15 е доказателство за силата на кампанията „Fight for 15”, но също така показва и нейните ограничения. Тъй като ставката от 15 долара на час не се коригира с инфлацията, период на бързо нарастване на потребителските цени може да направи победата относно минималната заплата безсмислена, тъй като реалната покупателна способност на работниците ще пострада. Всъщност, ако инфлацията остане висока, котвата от 15 долара в крайна сметка може да се окаже контрапродуктивна, тъй като ще е трудно допълнителното ú повишаване - „Fight for 18,50“ просто няма същото звучене.

Надяваме се, че повишението на инфлацията е временно и нормата за заплата от 15 долара на час се е вкоренила в американската психика. През 2010-те работниците с ниски заплати започнаха да компенсират загубените позиции при стагнацията на заплатите от 2000-те, но това не беше достатъчно. Ако силата на човешката психология може да се използва, за да промени представата за достойно заплащане в Америка днес, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още