IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има прекалена увереност, че инфлацията ще бъде преходна

Трябва да отчитаме възможността за шок във финансовата система, която е обусловена и свързана с постоянно ниска и стабилна инфлация

20:30 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Bloomberg

На следващо място са типичните лагове. Без да са преживели инфлационен период от доста време, може да има твърде малко осъзнаване от страна на някои инвеститори на две исторически динамики.

Първо, на пръв поглед еднократните увеличения на цените могат да се процедят през системата. Второ, нарастването на инфлацията може да бъде трайно, като се започне от суровините и цените на производител, и се стигне до потребителските цени и заплатите.

Да бъда ясен, не очаквам връщане към инфлацията от 70-те години. Но трябва да отчитаме възможността за шок във финансовата система, която е обусловена и свързана с постоянно ниска и стабилна инфлация.

Всичко това води до друго усложнение. Ако подобни притеснения се проявят през следващите няколко тримесечия - и ще отнеме време, тъй като централните банки вероятно ще удължат периода от време, който определят като „преходен“ - това би породило съмнения относно другите два елемента на пазарния консенсус относно високия растеж и приятелски настроените централни банки.

Тъй като Федералният резерв промени подхода си към паричната политика, така че да зависи от икономическите данни, а не от традиционния подход, основан на прогнозите, той вероятно ще закъснее много в адаптирането на стратегията, ако залогът му за преходна инфлация не се оправдае.

Късното натискане на спирачките, а не по-ранното отдръпване на крака от газта, би увеличило значително риска от ненужна икономическа рецесия.

Всъщност дори от най-беглото припомняне на историята на съвременните грешки в политиката на централното банкиране произлиза силно предупредително послание. Рискува се нарушаване на финансовата стабилност, подкопавайки допълнително растежа. И това е, ако пазарните инциденти не предхождат регулаторните грешки.

Често повтаряното твърдение на централните банки, че инфлацията ще бъде „преходна“, загърбва така необходимото проучване на случващото се както с динамиката на цените, така и с функционирането на пазара на труда. Резултатът е успокояващо равновесие с основи, които стават все по-нестабилни.

С това идва и нарастващи риск от нестабилност по пътя, излагайки всички нас на значителни икономически и финансови щети - щети, които за щастие все още могат да бъдат избегнати, ако централните банки и пазарите разширят своята перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още