IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният фундамент няма значение, докато започне да има

Разумните инвеститори би трябвало да се придържат към него

08:16 | 16.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рисковият капитал е глупав. След като инвестира 120 милиарда долара в разгара на дотком манията през 2000 г. и само 16 милиарда долара през 2002 г., венчърният капитал в САЩ инвестира 130 милиарда долара през 2020 г. и след това 140 милиарда долара през първата половина на 2021 г. Стартъпите тези дни събират пари със слогани като „Uber на градинарството“ или „Космосът като услуга“. О, почакайте, последното беше инициатива на WeWork, чийто основател Адам Нойман декларира през 2017 г., че „нашите оценка и размер днес са много повече основани на енергията и духовността ни, отколкото на кратни на приходите коефициенти“. Част ли е „духовността“ от новите компании за придобиване със специална цел?

И вижте това: През юни италиански творец продаде на аукцион невидима статуя за 18 000 долара - в действителност това беше празна кутия, за която творецът твърди, че е „пространство, изпълнено с енергия“. WeWork енергия? Да, може би фундаментът е отживяла реликва от отминала епоха.

На Федералният резерв се пада най-голямата вина. Почти нулевите лихвени проценти означават, че пазарът няма истински ориентир, който да помогне за сравняване на оценките на акциите с реалността. Ние се движим в бурни морета с въртящ се компас. Бившият председател на Федералния резерв Уилям Макчесни Мартин веднъж обясни, че работата на Фед е „да отнеме купата с пунш, точно когато партито е в разгара си“. Както изглежда целият пазар би отчел около 0,35 единици (като 35-те хил. пункта на индекса Dow Jones) на дрегера.

Така че не, фундаментът нямат значение, докато започне да има. През 1989 г. недвижимите имоти в Токио се продаваха за 139 000 долара на квадратен фут - 350 пъти над стойността в Манхатън. Според тази цена императорският дворец в Токио струваше повече от всички недвижими имоти в Калифорния. Вече не, след японския триптих от изгубени десетилетия.

Yahoo някога струваше 125 милиарда долара, а AOL - 200 милиарда, по време на дотком балона. Днес и двете струват с 99% по-малко. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск наскоро написа в Twitter: „Мислех, че 1999 г. бе върховната лудост, но 2021 г. е с 1000% по-луда!“ Не забравяйте, че когато разпродажбите започнат, страхът от пропускане на възходящото движение се превръща в страх от загуба на всичко, като спекулантите скачат като плъхове от потъващ кораб.

Днешните отрицателни реални лихви не отразяват реалността. Федералният резерв предупреди, че планира да намали покупките на ДЦК и ипотечни книжа по-късно тази година. Най-сетне някой дърпа купата с пунша. Компасът може скоро да спре да се върти. Дотогава, и винаги, се придържайте към фундамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Хахахахах - вярно - това все едно го е измислил Божинката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Много добра статия този път - браво на Инвесторът. Значи можете да пускате смислени неща - ама трябва желание. Всичко написано туканка е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
male4ko
преди 2 години
"Пазарният фундамент няма значение, докато започне да има - Божинката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Пазарният фундамент няма значение, докато започне да има >> 2 птички си летели, едната синя, другата надясно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Пазарите сигурно са полудели! The stock market can remain irrational longer than you can remain solvent.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още