IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите на Албания за ЕС гаснат в спора между България и Северна Македония

Мнозинството албанци все още подкрепят членството в блока, но застоят на процеса може да доведе до загуба на интерес

16:11 | 29.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/DANIEL KOPATSCH</em></p>

Снимка: EPA/DANIEL KOPATSCH

Според много анализатори и политически коментатори не само присъединяването на Албания и Северна Македония е подкопано, но и доверието към ЕС и неговите институции. „Подкрепата към ЕС все още е много силна [в Албания], но в политическите кръгове се увеличава скептицизмът към силата на ЕС“, допълва Джипали.

„Отстъпването на ЕС от обещанието и ангажимента, дадено на страните от Западните Балкани - повечето от които направиха болезнени компромиси, за да се присъединят, е вредно за нашите страни и за самия ЕС“, заключава експертът.

Както отбелязва Влад Давидюк, политически анализатор, базиран в САЩ, ситуацията в момента е благоприятна Китай и Русия да увеличат влиянието си и да засилят позициите си в региона на Западните Балкани.

Ще продължи ли Албания сама по пътя към ЕС?

Макар че отделянето на Албания от Северна Македония е потенциално решение на един проблем, то рискува да създаде друг.

„Това би облекчило натиска както върху ЕС, така и върху България - за преодоляване на едностранното вето на София, което е против ценностите и протокола на ЕС. Това би оставило Северна Македония изолирана като „по-малък проблем“, който Брюксел би могъл да остави да агонизира“, коментира Едуард П. Джоузеф.

Това обаче би се превърнало в допълнителен източник на дисбаланс и раздразнение за етническите албанци в Северна Македония, които проявиха „забележителнао търпение“, когато видяха своите амбиции за НАТО и ЕС блокирани от враждебност от техните съседи - първо Гърция, а сега и България.

Според него има и други причини за застоя в преговорите за разширяване. Той посочва, че някои членки на ЕС, които се противопоставят на разширяването, са щастливи от това, че България застана на пътя на Северна Македония. „Освен това ЕС е вродено слаб и не може да се справи с непокорните членки“, допълва той.

„Важно е да запомните, че позицията на България не е израз на суверенитета на държавите членки на ЕС; това е нарушение на протокола на ЕС, при който двустранните спорове не трябва да се внасят в процеса на присъединяване към ЕС“, допълва Джоузеф.

Подкрепата за присъединяване към ЕС в Албания все още е висока. Проучване от миналата година показва, че 97% от албанците искат страната им да се присъедини към блока. Джоузеф предупреждава, че това може да се промени, ако блокадата не бъде вдигната. „Логично е - и доказано от проучвания в региона, че ако непрекъснато примамвате и си променяте мнението, гражданите ще загубят интерес“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това което сърбете са направили с макетата, трябва и ние да го направим с мааангалите! ето така се интегрира чужд народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Никой не твърди, че македонците говорят български или че са българи - както го извъртат македонистите , а че македонският език и нация имат Български КОРЕНИ ! Което е самата научно-историческа истина и не подлежи на коментар. Толкоз . Дядо ми е роден в Битоля и винаги казваше, че е Българин от Македония . Такова чудо като Македонец не съществува . В Битоля през 1900 г. е имало българи, сърби, гърци, албанци, евреи, ***, и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ ! В нито една турска Данъчна Книга през всичките 500 години турко робство не пише думата МАКЕДОНЕЦ ! Като седнеш на чашка и лаф с днешен македонец, колкото и да не разбираш македонски, след 15 минути вече си го научил . Освен ако не си генетично *** . Ако седнеш на чашка и лаф с Португалец например, ще си лафите дни и месеци без никой и дума да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 2 години
Ако си от Западна България (без София) ще разбираш всичко на македонски. Ако си от източна нямаш шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
NZero
преди 2 години
Не можах да разбера Джоузеф какво общо има с ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Горките шиптъри! Къщи на 3 ката с гараж, мерцедес и 5 чаавета. Без официална работа! Живи да ги ожалиш! За тях е по-добре да са далеч от европейското законодателство. Афганските наркотици ще се дистрибутират как си требе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
ert
преди 2 години
Прочетох до "България иска Северна Македония да признае, че езикът, който се говори от славянското македонско мнозинство в страната, не е македонски, а български" и се отказах да чета нататък. Защото ми прилича на това да пуснат по първа програма някой македонец, който говори нещо на неговия си език, а аз нищо да не разбирам. В смисъл, че може и да се разберат някои думи, но като цяло не се разбира какво се говори. И тия от телевизията нито превод пускат, нито субтитри, и то с идеята да крепят националната ни пропаганда. А то не се разбира. И не само аз, жената и децата също, да не каже някой че не знам български. Ами знам го, ама македонски не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още