IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ може да роди голяма политическа промяна

Пристъп на трансформираща обществото инфлация може да изведе страната от старото и изчерпано равновесие към ново, което да се окаже устойчиво в дългосрочен план

09:16 | 31.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Което означава, че много може да се обърка, и то бързо. Повишаването на лихвените проценти може да удвои или утрои днешната лихва от 400 милиарда долара по националния дълг. За една нощ това перо може да стане съперник на социалното осигуряване и Medicare (държавната здравна пргорама – бел. прев.) като най-големия отделен бюджетен разход.

Наличните опции само биха задълбочили проблема на обществото с инфлацията: големи увеличения на данъците и съкращения на разходите, финансиране на дефицити от централната банка (водещо до по-голяма инфлация) или строги мерки за принуждаване на частните вложители да държат държавен дълг, като така по същество се отчуждават частните спестявания.

Въпреки че социалните обезщетения номинално се индексират с инфлацията - за следващата година бе обявено повишение от 5,9% - Конгресът знае добре как да си възстанови разходите за обезщетения, като ги облага с данъци. За програми като Medicare и Medicaid, които предоставят обезщетения в натура, още по-простият начин е да се намалят плащанията на доставчиците на услугите, което потребителите ще изпитат като влошено качество и по-дълго време за чакане.

Към засилването на раздразнението на избирателите добавете и вероятното таргетиране от Конгреса на косвени облекчения, които ефективно ще поставят почти 100% от американците на помощи.  Облекченията включват приспадане на ипотечните лихви и необлагаеми здравни грижи, предоставяни от работодателя.

Когато избирателите са гневни и объркани, както става, когато инфлацията нарушава техните очаквания и житейски планове, стават възможни нови неща, добри и лоши. Еволюционистите говорят за „прекъснатото равновесие“. Пристъп на трансформираща обществото инфлация със сигурност ще ни изведе от старото и изчерпано равновесие към ново, което можем да се надяваме, че ще се окаже устойчиво в дългосрочен план.

Никой не е планирал нашия гигантски експеримент в посока социална и административна държава. Непоследователността му отдавна се проявява. Много от неговите функции дори не са за решаване на някакъв проблем, а за задоволяване на групи избирателите, които искат власт над свои съграждани.

Всички живи неща трябва да се променят и адаптират. Това включва сегашната фискална държава, която толкова очевидно е свършила бензина, че почти всички хора, от „най-будните” до най-тръмпистки настроените, го усещат по някакъв начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
трансформираща обществото инфлация ... WTF? Тая след преходната ли идва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
копейките приключват и се редиш на друга опашка , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
.....може .... ама дали?Пак теории и размисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 2 години
ваймарската република може да роди само промяна към насилие.Когато грабиш така на едро и така от всички - винаги си плащаш с куршум!Вчера некви се хвалат как правили филм за "най-големия банков обир" на стойност 32 милики. А некви хакерчета наскоро ударили криптобанка и прибрали 800 милик с един клик. Е, това е мащаба на грабежот от светот и то с кликове. НАСИЛИЕТО Е НА ПЪТ! ВЪЗСТАНОВЕВАНЕ НЕМА ДА ИМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Инфлацията в САЩ може да роди голяма политическа промяна >> Браво Пеше, едно заглавие смислено. +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още