IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на инфлацията в САЩ може да предизвика пазарна паника

Най-стръмното покачване на цените от 90-те години насам може да накара Фед да намали покупките на активи по-бързо от очакваното

08:19 | 16.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Помислете за посланието, което подобна промяна би изпратила на пазарите. Първо, това би подкопало позицията на централната банка, че намаляването на покупките и повишаването на лихвените проценти са напълно отделни - ясното следствие от първото би било, че Фед трябва бързо да стигне до точка, в която може да повиши лихвените проценти, за да се справи с ценовия натиск. Второ, това би било подразбиращо се признание от Пауъл и колегите му, че са сгрешили, че инфлацията е преходна, пораждайки съмнения относно способността им да я овладеят. Това от своя страна може да повиши още повече инфлационните очаквания за следващите години.

Долният край на пазара на американски ДЦК вече показва признаци на паника. Двугодишната доходност се повиши с около 0,09 процентни пункта след доклада за CPI, най-голямото еднодневно движение от 2019 г., като се изключат колебанията в разгара на ковид кризата. Петгодишната доходност се повиши още повече, скачайки с 0,10 пункта, намалявайки спреда спрямо 30-годишните книжа до едва 0,68 процентни пункта, най-ниския от март 2020 г. Въпреки че кривата на доходността все още е далеч от обръщане (по-кратките матуритети да носят повече от по-дългите - бел. прев.) - класическият знак за предстоящ икономически спад - започва да изглежда така, сякаш търговците на облигации взимат предвид Фед, който ще трябва да затяга агресивно политиката си, за да спре инфлационния натиск, дори ако това задушава растежа.

За тези, които вярват, че Фед не е особено имунизиран срещу политиката, може да изглежда, че една ястребова промяна би била много малко вероятна преди важните междинни избори след година. Но също така е възможно забързващата се инфлация да е още по-проблематична за Джо Байдън и други демократи. Президентът заяви, че снижаването на инфлацията е основен приоритет и че зависи от независимия Фед да „предприеме необходимите стъпки за борба с нея“. Междувременно сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния каза в Twitter, че „американците знаят, че данъкът върху инфлацията е реален и Вашингтон вече не може да игнорира икономическата болка, която американците изпитват всеки ден“.

Ръководителите на Фед може да се опитат да удовлетворят тези опасения, като използват диаграмата с индивидуалните си прогнози за потенциалните увеличения на лихвените проценти, която ще бъде актуализирана след заседанието на Федералната комисия за открития пазар през декември. В момента те са разделени между това да вдигнат лихвите и да ги оставят без промяна през 2022 г. След последните данни средната прогноза почти сигурно ще се повиши до едно увеличение на лихвите. Две може би ще са твърде много.

Този вид сигнализиране, без всъщност да се прави нищо, е практика на монетарните власти от юни, когато те изненадаха пазарите, като заложиха две повишения на лихвите през 2023 г. Този път това може да не е достатъчно, за да потуши опасенията за инфлацията.

Най-вероятният резултат си остава Фед да избегне трепване, като се придържа здраво към новата си регулаторна рамка и се надява, че проблемите с веригата на доставки ще бъдат облекчени достатъчно до юни, така че инфлацията да се забави и Фед да може да започне постепенно да повишава лихвените проценти през втората половина на следващата година. Но данните за CPI повишават риска температурата във Вашингтон да бъде твърде висока, за да остане курсът непроменен толкова дълго, оставяйки Фед без друг избор, освен да ускори намаляването на покупките в някакъв момент в началото на 2022 г.

Ако това се случи, внимавайте за нова пазарна истерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Няма място за паника, корабът потъва по план, вода ще има за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Сегашната инфлация в САЩ е лесно разрешим икономически проблем.Злокобната парична процедура на Федералния резерв да прилага неправилен метод за предоставяне на долари за ползване със срок за връщане е сегашната водеща причина за инфлацията в САЩ.Съответните органи на държавната власт в САЩ са с недостатъчно разбиране за инфлацията. С този подход успешното държавно противодействие срещу инфлацията е невъзможно.Прекратяването на сегашната водеща причина за инфлацията в САЩ е възможно. Необходимо е да се въведе подобрен метод за обществена употреба на долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 2 години
Може? ФЕД вече са дриснали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още