IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокът във веригата за доставки рискува по-волатилни икономически цикли

Ако запасите останат повишени за по-дълго, колебанията в бизнес търсенето ще бъдат по-големи

21:20 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът е свидетел на може би най-големия шок за веригите на доставки, откакто британският логистичен консултант Кийт Оливър се смята, че е въвел термина за първи път през 1982 г., пише за Financial Times Дейвид Бауърс, съосновател на Absolute Strategy Research. 

Ако компаниите повишат запасите, за да си гарантират, че разполагат с достатъчно материали, тогава трябва да започнем да се подготвяме за по-волатилни бизнес цикли.

Някои твърдят, че сме близо до пика в стреса при веригата на доставки. Търсенето на стоки от американските потребители скоро може да започне да се връща към тенденцията си отпреди Covid-19, тъй като харченето постепенно се ребалансира от стоки към услуги.

Освен това показателите от глобалните бизнес проучвания относно сроковете за доставка и недостига на компоненти вече са в крайна точка. След такива нива тези показатели обикновено се връщат към средната стойност (често бързо). В Азия запасите в страни като Япония и Корея са нараснали по-бързо от доставките през последните три месеца.

Колкото по балансирани са търсенето и предлагането, толкова повече ценовият натиск би трябвало да намалее и инфлацията да спадне. В такъв случай сега не е моментът централните банки да бъдат тласнати към преждевременно повишаване на лихвите.

Тази оптимистична гледна точка е правдоподобна, ако се приеме, че постпандемичният хаос със запасите е само временен.

Но сегашното ниво на стрес във веригата на доставки е в различен мащаб от нормалния, цикличен опит от последните 20 години. Например, последните данни на Европейската комисия за еврозоната показват най-високия процент компании, отчитащи недостиг на оборудване, суровини и работна ръка от четиридесет години.

Интригуващо - и също за първи път от почти четиридесет години - процентът на компаниите, посочващи „недостиг“, надвишава броя на тези, изпитващи „недостатъчно търсене“. Това е колкото необичайно, толкова и важно: ограниченията на предлагането в момента надвишават ограниченията на търсенето.

Повечето регулатори познават единствено свят, в който търсенето бе ограничено, а предлагането - еластично. Каквото и да беше търсенето, Китай бе готов с охота да го посрещне като световен доставчик от последна инстанция.

Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още