IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елитите във Вашингтон и Пекин са обладани от противоположни емоции

Докато американските анализатори се опасяват от евентуална гражданска война, китайските мечтаят за глобално превъзходство

13:43 | 07.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Експонати от Гражданската война в САЩ. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Експонати от Гражданската война в САЩ. Снимка: Bloomberg

Грег Тревертън беше главен прогностик на Америка. Като председател на Националния съвет за разузнаване, той отговаряше за четиригодишния доклад на американското правителство за глобалните тенденции. Документът от 2017 г. съдържаше предпазливо признание за собствените слабости на Америка. Той отбелязваше „нарастващо неравенство“ и „силно поляризирана политика“. Но се заключаваше оптимистично, че „приобщаващият идеал“ на Америка остава ключово предимство”, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Четири години по-късно Тревъртън, сега в академичните среди, възприема доста по-песимистичен поглед. Наскоро той публикува статия, написана съвместно със съпругата му Карън, озаглавена „Гражданската война идва“. В нея се твърди, че разделението между червена (републиканска) и синя (демократическа - бел. прев.) Америка сега е толкова екстремно, че някакво разцепление е неизбежно. То може да бъде мирно, включвайки „много по-хлабава федерация“, но може да бъде и придружено с насилие. Семейство Тревъртън отбелязват злокобно: „Републиканците са повече от два пъти по-склонни да притежават оръжие, отколкото демократите“. 

Ако това е само изолиран поглед, той можеше да няма голяма тежест. Но други видни американски анализатори също стигат до подобни аутопични заключения. През януари предстои да излезе „Как започват гражданските войни“ от Барбара Уолтър от Калифорнийския университет, водещ академичен авторитет по темата. Тя твърди, че Америка отговаря на критериите за страна на ръба на въоръжен вътрешен конфликт. Според нея той ще се характеризира със „сранително последователен поток от терористични атаки“, а не със сблъсъци между постоянни армии.

Дори учените, които не са изрично фокусирани върху политическото насилие, са все по-мрачни. Томас Едсъл, който следи тенденциите в социалните науки за New York Times, отбеляза неотдавна, че политолозите все повече твърдят, че „връщането към традиционните демократични норми в Америка ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно“.

Този вид тревога и униние не се ограничават само до „синята“ Америка. Републиканците са дори по-склонни от демократите да заявяват, че демокрацията в страната е в опасност - отражение на твърдението на Доналд Тръмп, че изборите през 2020 г. са му били откраднати.

Говоренето за гражданска война е често срещано и сред американската десница. Сенатор Тед Круз размишляваше наскоро за евентуално отделяне на Тексас от съюза. Майкъл Антън, който работеше в Съвета за национална сигурност при Тръмп, неотдавна сравни днешна Америка със състоянието на страната преди Гражданската война и заяви, че: „Американците сега са по-разединени, отколкото са били в навечерието на този голям конфликт в историята.”

Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Пешо, прочети два-три пъти какво си написал и се надyпвай на изток, щото ако си прав на запад вече не е оферта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още