IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

Тя показва трудността на Москва да наложи контрасанкции, които не нанасят още по-голяма вреда на собствената ѝ икономика

12:03 | 03.04.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един от най-големите икономически страхове на Европа, откакто Русия нахлу в Украйна, е спирането на доставките на руски природен газ. Тази седмица подобна заплаха изглеждаше по-реална. Министрите от Г-7 отхвърлиха искането на Владимир Путин да се премине към плащане за газа в рубли, а не в евро; Москва предупреди, че няма да продължи „благотворителните“ доставки. Германия, Австрия и други започнаха подготовка за въвеждане на дажби. Въпреки по-нататъшните словесни заплахи от президента на Русия и предупрежденията на европейците, че се подготвят за всякакви непредвидени ситуации, се очертава спасяващо репутацията решение. След многото шум от страна на Кремъл, това, което епизодът може би подчертава, е трудността на Русия да наложи контрасанкции, които не нанасят още по-голяма вреда на собствената ѝ икономика, пише Financial Times в редакционен коментар.

Президентската заповед от миналата седмица, според която плащанията за изнесения газ трябва да се извършват в рубли от „неприятелските страни“ – тези, които наложиха санкции на Русия – беше силно политическа. Путин каза, че това е отговор на замразяването от ЕС на валутните резерви на руската централна банка. Отчасти това изглеждаше като опит да се принудят европейските купувачи на газ да извършват трансакции в обезценената рубла и да взаимодействат с финансовия сектор или централната банка на Русия, за да обменят еврото или доларите, които използват за уреждане на сметките в руската валута.

Това търсене може да е помогнало за скорошното възстановяване на рублата близо до предвоенните нива, но въздействието на мярката е до голяма степен козметично. Руската централна банка вече беше наредила на руските износители, включително Газпром, да конвертират 80 процента от постъпленията си в чуждестранна валута в рубли; указът на Кремъл само увеличава съотношението до 100 процента и прехвърля отговорността за закупуването на рубли върху купувачите на енергия.

Страните от Г-7 нарекоха действието на Путин блъф. Те твърдят, че изискването нарушава договорите за газ, деноминирани в международни валути – нещо, което Русия винаги е избягвала да прави, откакто започна да изнася газ за Европа през Студената война. Това остави Кремъл в леко абсурдната ситуация да заплашва да спре газа на клиентите, просто защото те настояваха да плащат в твърда валута, от която Русия отчаяно се нуждае. Указ, подписан от президента в четвъртък, изисква от чуждестранните купувачи на газ да отворят сметки в рубли и валута в Газпромбанк, която не е обект на санкции на ЕС, за да купуват рубли, които да използват за плащане. Това може да е нещо, което купувачите да изпълнят с неохота.

Германия, по-специално, се притеснява от началото на войната, че Москва може да затвори крановете дори само за няколко дни - достатъчно, за да създаде сериозни смущения за страна, която разчита на нея за половината от вноса си на газ. В действителност обаче Русия би нанесла огромни щети на икономиката си, ако спре газа за Европа за какъвто и да било период от време. Тя може да продължи да изпомпва горивото в хранилища за известно време, но тъй като няма друга дестинация за газа от своите западносибирски находища - Китай получава суровината от Източен Сибир - ще трябва да ги затвори. Според анализаторите газовите находища ще започнат да се влошават, което ще направи рестартирането им трудно и скъпо.

Точно това изчисление, че Русия не може да си позволи да преустанови доставките, подкрепя натиска на някои поддръжници на Украйна за по-нататъшни енергийни санкции срещу Русия, подобни на тези срещу Иран, а именно купувачите да плащат в гаранционни сметки у трети страни, от които Москва ще може да тегли средства само за някои основни нужди. Указът на Путин може да е отчасти опит да се предпази Русия от подобен ход.

Руският президент може да смята, че е отвърнал на Запада, като го е принудил да плаща в рубли, но чрез де факто промяната в газовите договори той ще накърни допълнително доверието в Москва като доставчик. Дори ако някои санкции бъдат отменени като част от евентуално мирно споразумение в Украйна, новата решимост на Европа да прекрати зависимостта си от руския газ ще бъде трайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ти имаш дъщеря ... : ))) ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
тая маневра е за вътреша и русоробса употреба.. зада налагаш наказания трябва да си в позиция за това... иначе все едно малката ми две годишна дъщеря да ме накажа... е как точно ще стане и с какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
когато дойде време да наказваме тролевите , на тебе ше ти обещаем , ама няма да го изпълним ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Руските изнудвачи и мошеници си въобразяваха, че могат до безкрай да използват руския газ за стратегическо енергийно оръжие за изнудване на ЕС, но не познаха. Що се отнася до 3те балтийски държави- то те не биха купували никога повече руски природен газ, ако ще русия да им го предлага на 10 долара/ 1000 куб.м. газ. Всички са се напатили от руските изнудвачи, така, че- в бизнеса русия загуби тотално доверието на контрагентите си и никой от ЕС повече не иска да прави какъвто и да е било бизнес с нея. Каквото повикало, такова се обадило- българска поговорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Когато имаш работа с мошеници, които без съд и присъда ти присвояват паричките, се работи така, както са си заслужили мошениците - паричките предварително, после ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''Загрижеността'' към русия се основава на газовите договори на газпром с държавните газови дружества в ЕС държавите, и поради факта, че русия едностранно наруши основни клаузи от тези договори- а именно- вида на валутата, с която се плащат руските доставки на природен газ- е нормално изправната страна по договорите- ЕС държавите- да имат правото на преценка как ще се отрази това едностранно руско нарушение на руския федерален държавен бюджет, защото ако в него не постъпят предвидените средства от продажбата на руски газ, то доста пенсионери в русия оставате без пари за пенсиите ви;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"загрижеността" към Русия може да се тълкува единствено , че тя е на правилния път ... похвалите биха ме притеснили сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Газовата маневра на путин вече нанася вреди на руският държавен федерален бюджет- И трите балтийски държави спряха вноса на природен газ от Русия РИГА, 03.04.2022 06:12 (БТА) Не само Литва, но и другите две балтийски държави - Естония и Латвия - са прекратили от 1 април вноса на природен газ от Русия. Това съобщи тази нощ латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП. "Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", са казва в съобщението. Трите републики ще ползват на първо време резерви в подземно газово хранилище в Латвия. Снощи Литва обяви, че е спряла вноса на руски газ и че ще внася втечнен газ през своя терминал в пристанището Клайпеда. Литовският президент Гитанас Науседа призова страните от ЕС да последват примера на балтийските държави. По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва. През 2021 г. Русия е доставчик на около 40 процента от внесения в ЕС природен газ., посочи АФП.'' Това значи много по-малко приходи от доставен руски природен газ за русия, освен това- русия никога повече не може да си възвърне господстващото положение на енергийния пазар на тези 3 балтийски държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още