IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Безпокойството“ относно индексните фондове е неоснователно

Те са неизменно дългосрочни акционери, така че имат сериозни причини да се съсредоточат върху дългосрочните интереси на компаниите, в които инвестират

12:00 | 25.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това касае два противоречиви разказа. Едно „безпокойство“ е, че индексните фондове нямат стимул, предвид ниските им такси, да се ангажират с корпоративното ръководството. Друго е, че големите индексни фондове и малкият брой хора във всяка фирма, които извършват съпоставянето на индекси, означават, че малка група неизвестни и неотчитащи се хора притежават твърде много власт.

Това забележително недоразумение може да се обясни само с липсата на фактите, които са лесно достъпни на уебсайта на всеки мениджър. Вземете за пример Vanguard. В него работят повече от три дузини професионалисти за оценката на 130 000 прокси гласувания всяка година.

В традицията на ефективната комуникация - казвайте им какво ще им кажете; кажете им го; и след това им кажете какво сте им казали - Vanguard публикува своите политики за гласуване и предлага да се срещне с всеки корпоративен изпълнителен директор, който желае да навлезе по-дълбоко в мотивите зад всяка политика. Компанията за управление на активи докладва всяка година как е гласувала по категории въпроси, разделени между предложенията, представени от корпоративния мениджмънт, и тези, направени от акционерите във фирми, в които тя е инвестирала.

През последната година, например, в осем категории Vanguard е гласувала с ръководството на борда в 90 процента от случаите, в сравнение с 87 процента за предложенията на акционерите. По въпроси, свързани със стратегията и риска, тя е гласува в 100% от времето с ръководството, срещу 22% с предложенията на акционерите.

Когато Vanguard сравнява гласуването си с водещата консултантска фирма за прокси гласуване, тя отчита, че е гласувала с „не“ в 7 процента от случаите, когато ISS препоръчва положителен вот, и е гласувала с „да“ в 9 процента от времето, когато ISS препоръчва отрицателен вот.

От макро гледна точка, повечето корпоративни ръководители биха счели това за най-желаните характеристики на идеалния акционер: фокусиран върху дългосрочните интереси на компанията; като цяло подкрепя управлението; поддържа собствеността в добро и лошо; пише си домашното, за да бъде добре информиран; гласува по всички въпроси; и последователно подкрепя най-добрите управленски практики.

Индексните фондове са неизменно дългосрочни акционери, така че те имат сериозни причини да се съсредоточат върху дългосрочните интереси на компаниите, в които инвестират.

Ако, както често ни казват, „слънчевата светлина е най-добрият дезинфектант“, системното пълно разкриване от мениджърите на индекси поставя висок стандарт за всички инвестиционни мениджъри. Това е друга добра причина инвеститорите да се радват, че индексните фондове са активни, а не пасивни като акционери, и обяснява защо мъдрите корпоративни ръководители приветстват нарастващата им собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още