IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street притаява дъх пред технологичните отчети

Секторът представлява повече от една пета от S&P 500, което означава, че акциите на Apple, Amazon, Facebook и Сие могат да окажат силно въздействие на пазара

08:48 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните тримесечни отчети на технологичните компании имаха нещо общо - секторът направо полудя. Акциите на Amazon.com Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc. и други концерни регистрираха рекордни поскъпвания след последните отчети, а анализаторите очакват това да се повтори до голяма степен, когато сезонът на отчетите се разрази в пълна степен през тази седмица.

Много неща са заложени на успеха на технологичните компании. Секторът представлява повече от една пета от S&P 500, което означава, че акции като тези на Apple Inc., Microsoft и Amazon, които са трите най-големи компонента, могат да окажат по-голямо въздействие върху пазарите като цяло.

Има един показател, който ще бъде ключов двигател за това как ще бъдат приети отчетите през тази седмица: приходите от изчислителните облаци. В предишния си отчет Amazon обяви ръст на приходите от 42% от Amazon Web Services, печелившия облачен бизнес на компанията. Подразделението генерира 1,12 млрд. долара оперативна печалба, далеч над всички други сегменти на Amazon, припомня Blooomberg.

Не всяка компания дава лесно смилаеми данни за облачния си бизнес, но има начини за намиране на сигнали. При Google това е малко по-трудно, защото компанията вкарва данните за развитието на облачните си услуги в категорията „Други приходи“. Въпреки това Alphabet заяви, че най-големият генератор в тази категория е именно облакът.

Microsoft е друг технологичен гигант, при който анализаторите ще наблюдават отблизо облачния бизнес. Облачната трансформация на производителя на софтуер под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела продължи доброто си развитие и през тримесечието, завършило през септември, когато звеното, известно като Azure, отбеляза ръст на приходите от цели 90%.

Анализаторите не само очакват облакът да продължи да генерира високи приходи, но се очаква той да стане все по-важен сегмент. Анализаторите от Citigroup Inc. наскоро нарекоха „облачния бизнес" на Amazon основен риск от иначе бичата си прогноза. „Ако AWS загуби пазарен дял", писаха банковите анализатори на 19 януари, „дългосрочните маржове на Amazon може да разочароват".

И така, изобилие от технологични компании ще приковат вниманието през тази седмица. При Facebook Inc. анализаторите ще следят за въздействие или прогнозите от промените в новинарския поток на потребителите на социалната мрежа, анонсирани преди няколко седмици. При Apple всички очи ще бъдат приковани в iPhone и по-конкретно над това как се представя по-скъпият iPhone X.

Ето и по-важните отчети, които ще очакваме и следим:

Вторник: Advanced Micro Devices, Juniper Networks
Сряда: Facebook, Microsoft, Qualcomm, PayPal, EBay, Symantec
Четвъртък: Alphabet, Amazon, Apple, GoPro

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още