Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Цените на жилищата във Великобритания рискуват да помрачат бъдещето на младите

Високите цени могат да затруднят преместването на работниците, лишавайки компаниите от таланти, а младите хора – от възможност за по-добра работа

Цените на жилищата във Великобритания рискуват да помрачат бъдещето на младите

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Собствениците на жилища се възползват от коронавирусната криза, като евтините заеми и намаляването на държавните данъци тласкат цените на недвижимите имоти до рекордно високи стойности през 2020 г., пише Bloomberg.

През декември средната цена на жилищен имот във Великобритания достига 253 374 паунда, което е с 6% повече спрямо същия месец през 2019 г., според ипотечния кредитор Halifax.

Този ръст по време на тежката икономическа криза прави почти невъзможно закупуването на жилища от страна на по-младите поколения, особено когато става въпрос за имотния пазар в Лондон, където средната стойност на жилищата почти се е удвоила през последното десетилетие.

Финансовите проблеми, които притискат голяма част от населението заради коронавируса, са особено явни при младите хора, засегнати от блокадите и преустановяването на определени бизнеси, към които те имат експозиция.

„Става въпрос за дисбаланс на икономическата сила“, коментира Робърт Джойс, заместник-директор на Института за фискални изследвания. „Все повече къщи попадат в ръцете на същите онези хора, които после ги дават под наем на по-младите“, добавя той.

Съществуват последици и за производителността на икономиката. Високите разходи за покупка на жилище могат да затруднят преместването на работниците, лишавайки компаниите от таланти, а младите хора – от възможност за по-добра работа и по-добро заплащане.

Увеличаващата се пропаст между сегашното младо поколение, което трябва да живее под наем, и по-възрастните наемодатели, привлича фокуса на властите.

Финансовият министър Риши Сунак трябва да вземе пример от държави като Аржентина, която събира данък върху богатството, за да подкрепи икономическото си възстановяване.

Бумът на имотния пазар е стимулиран от намаляването на данъка върху покупките на имоти. Пандемията от COVID-19 стимулира и интереса към преместване в по-големи имоти и в жилища извън градския център, тъй като работата от разстояние става все по-обичайна.

Очаква се броят на британците, работещи от вкъщи, да нарасне петкратно до 2025 г., според отделно допитване на ръководители в областта на финансите, публикувано от Deloitte. Според същото допитване 98% от 90-те финансови ръководители очакват корпоративните данъци и данъците за физическите лица да нараснат.

Изявеният защитник на идеята за по-високи данъци за богатите Гари Стивънсън, икономист и бивш служител на Citibank, прогнозира, че лихвените проценти ще останат продължително време на сегашните нива, подобно на глобалната финансова криза. Стивънсън предупреждава, че цените на жилищата в Лондон могат отново да нараснат двойно.

Достъпността до жилища е на практика невъзможна в британската столица, където купувачите трябва вече да плащат средно по 420 618 паунда към края на 2020 г., за да се сдобият с имот, според Nationwide Building Society. Поради тази причина хората са принудени да се обърнат за помощ към семействата си за финансова подкрепа.

Въпреки че като цяло разликата между богати и бедни във Великобритания е далеч по-малка от тази в САЩ, тя продължава да се увеличава през последните десет години.

През 1996 г. повече от половината от хората между 25 и 34 години притежават жилищата, в които живеят, според IFS. Към 2017 г. техният дял е понижен до малко над една трета.

Въпреки всичко месечният ръст през декември показва, че жилищният пазар вероятно започва да губи известна инерция. Halifax прогнозира, че цените може да намалеят с 5% през 2021 г., тъй като данъкът върху имотните сделки изтича през март, а нови ограничения за спиране на разпространението на вируса натежават върху икономиката.

Тъй като „се очаква безработицата да нарасне през идните месеци, натискът към понижаване на цените на жилищата остава вероятен през 2021 г.“, казва Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Очевидно е, че на пазара на жилищата се появява много допълнителна конкуренция -емигранти, напечатани пари, чуждестранни капитали или инвеститори, яхнали вълни ор AirBnB надежди - не знам, но надали младите поколения британци се радват на переспективата да прекарат целия си живот под бремето на ипотеки или променливи наеми. Това има политическа цена.

Още от Анализи
Бъдещето на дома ни – на 31 януари, от 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR