IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2018 г. за пазара на бизнес имоти в Европа?

Очакванията са политиката да засили влиянието си върху сектора, но да не пресече потока от инвестиции, посочва се в доклад

20:09 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg

Политическата несигурност в Европейския съюз (ЕС) не се отрази негативно на пазара на бизнес имоти в региона през тази година, пише в свой анализ консултантската компания CBRE.

Много от страните в региона се радват на нарастващ растеж и доверие, спадаща безработица и несъществена инфлация. Най-силни се очертават да са икономиките в Централна и Източна Европа, Ирландия и Испания, казва се в документа.

През 2018 г. обаче се очаква политиката да влияе повече върху сектора на имотите, макар че положителните тенденции в икономиката ще продължат през следващите две години, посочват експертите. Основно влияние върху пазара ще оказва Brexit.

За инвестициите в имоти се очаква да удържат инерцията. Основното предизвикателство пред инвеститорите догодина ще бъде да си осигурят достатъчно ключови активи, които са най-търсени.

Глобализация на имотната индустрия

Заради насочването на все повече капитали към сектора на имотите предвид по-високата доходност, които носят инвестициите, ще продължи и неговата глобализация. Глобалните капиталови пазари стават все по-международни, което се отразява и на пазарите на имоти.

След години на доминиране на регионалните капитали глобалните средства стават все по-мощен двигател на европейския пазар на имоти, посочва се в доклада. Международните инвеститори ще засилват влиянието си на пазара не само като купувачи на активи, но и като инвеститори в различни фондове за управление на активи.

Тази индустрия – на управлението на активи, се очаква да се разраства с още по-бързи темпове, особено в сегмента на алтернативните активи.

Експертите прогнозират и засилена активност при сливанията и придобиванията заради зрелостта на пазара и приближаването към края на възходящия му цикъл.

Лихви и доходност

В доклада се посочва, че очакванията са дългосрочните лихви в Европа да се увеличат през 2018 г. и 2019 г. преди евентуалното забавяне на икономиката към края на 2019 г. и 2020 г. това ще им позволи отново да се върнат към по-ниски нива, посочва се в доклада.

Доходността по 10-годишните правителствени облигации остава на исторически най-ниски равнища във водещите европейски икономики, което продължава да повишава атрактивността на реалните активи като имотите.

Конкуренцията за първокласните активи обаче ще продължи да оказва натиск върху доходността от инвестициите в имоти на определени пазари. През 2019 г. се очаква нарастващите лихви да окажат подкрепа на доходността, макар и минимална.

Добри перспективи пред наемния пазар на офиси

Пазарът на наеми на офиси навлиза в 2018 г. с набрана инерция заради засилващата се икономика на Европа. На водещите пазари ще продължи да се наблюдава ръст на заетостта, което ще се отразява положително и на офис сектора.

Единственото изключение ще бъде Лондон заради Brexit, подчертават авторите на доклада.

Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още