Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарите на имоти в страните от Южна Европа се връщат към силен растеж

Испания е основен двигател на активността в региона, като се очаква догодина инвестициите да достигнат предишния пик от 2007 г.

Пазарите на имоти в страните от Южна Европа се връщат към силен растеж

Снимка: FreeImages.com

Икономиките на държавите от Южна Европа – Португалия, Испания, Италия и Гърция, станали известни като PIIGS, се връщат към растеж след тежката криза. Безработицата в тези страни устойчиво намалява, продажбите на дребно растат, а инвеститорите в имоти са привлечени от растежа и атрактивната възвръщаемост, пише консултантската компания Savills в свой анализ.

След години на слаб пазар инвестиционната активност в региона нараства с 277% през 2017 г. в сравнение с дъното на пазара от 2012 г. Основен двигател на активността е пазарът в Испания, посочва се в документа.

Общият обем на инвестициите в Испания се очаква през тази година да надвиши дългосрочните средни обеми, а през 2018 г. да достигне и историческия пик от 2007 г. (9,9 млрд. евро).

Общият обем на инвестициите в страните от Южна Европа за периода януари – септември достига 13,1 млрд. евро. До края на годината се очаква вложенията да достигнат 19 млрд. евро.

Най-активни са трансграничните инвеститори, които формират 70 на сто от обемите на пазара. За сравнение, средно за Европейския съюз (ЕС) делът на трансграничните инвестиции достига 52%.

Изключение от тази тенденция е само Гърция, посочват експертите.

Най-активните чуждестранни инвеститори са фондове от ЕС и САЩ, които формират съответно 49% и 27% от инвестиционните обеми.

Най-интересен за инвеститорите сегмент от пазара на бизнес имоти в региона са обектите по водещите търговски улици заради ръстовете на туризма и на потребителските разходи на фона на спада на безработицата и растящите доходи.

Делът на незаетите офис площи също се свива на фона на недостига на качествено предлагане в централните бизнес райони на водещите пазари в четирите страни. Това подкрепя ръста на наемите на офиси в Мадрид, Милано и Лисабон.

Средната доходност от първокласни офис площи в региона в резултат на тези фактори намалява до 4,65% през третото тримесечие на 2017 г. Очаква се допълнително понижение на доходността, особено в Португалия и Гърция.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как се развива пазарът на индустриални имоти в страната?