IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Почти токсичният" жилищен пазар в Лондон може да разочарова инвеститорите

Цените на жилищата в централната част на британската столица намаляват значително през 2017 г.

14:47 | 01.02.18 г.
<p>
	Строяща се жилищна сграда в Кенсингтън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Строяща се жилищна сграда в Кенсингтън. Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар в Лондон става все по-малко привлекателен за инвеститорите, тъй като те виждат ограничена възможност за растеж на цените в скъпата британска столица, считат анализатори, цитирани от CNBC.

Brexit и по-високите данъци при закупуване на жилище също засилват опасенията за инвестиционните възможности в Лондон и инвеститорите обмислят проекти на други места.

„Изглежда, че пространството за растеж на цените в Лондон тази година е ограничено, въпреки че по-отдалечените квартали, които предлагат комбинация от свързаност и достъпност, ще се възползват от политиката в подкрепа на купувачите на първо жилище“, казва Том Шарман от Нешънъл Уестминстър Банк.

Според данни от консултантската компания в областта на жилищния пазар LSL Acadata цените на жилищата в централната част на Лондон намаляват значително през 2017 г. В квартал Садърк цените регистрират спад от 21,1% в годината до ноември, докато в Уестминстър се понижават с 19,4% в същия период.

Данните за всеки квартал са различни в зависимост от източника на информация. Например консултантската компания CBRE съобщава, че цените на жилищата в Садърк всъщност нарастват с 1% през 2017 г.

„Хората трябва да бъдат предпазливи, когато анализират данните за цените в сравнително малки квартали. Те могат да са доста волатилни. Въпреки това има признаци, че цените падат в някои райони на Лондон миналата година“, казва Шарман.

Какво да очакваме през 2018 г.?

„Цените в най-скъпите райони в централната част на Лондон вече претърпяха корекция в последните няколко години и тази тенденция вероятно ще се пренесе и на други места тази година. Трансакционните разходи са голяма спънка за евентуалните купувачи, особено на местата с по-високи цени, и те ще търсят продавачи, с които да споделят част от бремето“, смята Шарман.

Въпреки по-малките възможности за растеж на пазара на жилищни имоти в Лондон инвеститорите следят внимателно развитието по процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

„Смятам, че Brexit е виновен“, казва Томас Шнайдер, главен инвестиционен директор и основател на инвестиционната платформа в областта на недвижимите имоти BrickVest, в отговор на въпрос защо цените на жилищата в британската столица се понижават.

Brexit и данъците

Brexit създаде несигурност около това колко души с високоплатена работа могат да напуснат града и това доведе до спад на търсенето на жилища.

„От инвеститорска гледна точка сега хората не искат да се докосват до Лондон. Великобритания като цяло е привлекателна, но бих определил Лондон като почти токсичен заради несигурността“, казва Шнайдер.

Той допълва, че макар да има интерес от инвеститорите към жилищния пазар във Великобритания, Лондон не е толкова привлекателен в сравнение с други градове като Ливърпул, където Brexit е малко вероятно да има сериозно икономическо въздействие.

„Отдаваме по-бавните продажби на традиционния пазар отчасти на въвеждането на допълнителен гербов налог, който според последните ни данни действително е довел до спад на продажбите през втората половина на годината (2017 г. - б.ред.)”, казва говорител на CBRE в имейл до CNBC. Гербовият налог е данъкът при покупка на жилище.

CBRE отбелязва една конкретна област, която все пак може да се окаже привлекателна за инвеститорите. „Голяма част от сектора на новото строителство не се подчинява на тази тенденция и виждаме силен растеж на този пазар“, допълни говорителят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още