Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Битката на Австралия с Big Tech е част от по-голяма война

След като Google и Facebook отвориха портфейлите си, за да плащат за новини, издатели от цял свят вероятно ще поискат своето парче от пая

Битката на Австралия с Big Tech е част от по-голяма война

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

В спора между Big Tech и Австралия, в който и двете страни са се заинатили като магаре на мост, първо примигна Facebook. Или пък може би Канбера. И социалната мрежа, и страната обявиха победа във вторник, след като австралийското правителство направи промени в проектозакона, който ще принуди Facebook и Google да плащат на местни издатели, когато съдържанието им се появи онлайн.

За Австралия това отбелязва кулминацията на месеци политически спорове. Битката се превърна в емблематична за правителствените усилия по целия свят да потиснат влиянието на Big Tech (големите технологични компании), пише онлайн изданието Politico в свой анализ.

За социалната мрежа, която миналата седмица изключи всички новини от емисиите на австралийските потребители, споразумението позволява това съдържание да се върне през следващите дни. Това е компенсиращ ход, след като решението на компанията да премахне новините от емисиите на австралийските потребители предизвика широка критика от политици и (някои) потребители от Европа до САЩ. Според технологичния гигант решението е било необходимо, за да се избегнат плащанията.

Google се пази много от този конфликт. Компанията сключи поредица от сделки с издатели, включително глобален пакт с News Corp на Рупърт Мърдок, според който търсачката плати около 100 млн. австралийски долара през следващите три години.

Още по темата

Това обаче не е краят на историята. Битката за това кой трябва да получава пари за съдържанието, което хората консумират всеки ден, едва започва.

От страните от Европейския съюз (ЕС), които приемат новите правила за авторските права на блока в националното законодателство, до предложенията на Канада на ранен етап, според които ще се последва примерът на Австралия, конфликтите се очертават все по-ясно. Това поведение предизвиква активизиране на лобистите както на Силициевата долина, така и на вътрешните издателски интереси, които прекарват години в борба за господство над бързо променящата се цифрова икономика, подхранваща сметките на технологичните компании и погребваща вестниците.

Виждането как трябва да работи интернет е съвсем различно.

Много от издателите изгубиха сериозен дял от приходите си, защото средствата преляха към технологичните компании заради промяната в читателските навици. Силата на договаряне на издателите ерозира, тъй като Google и Facebook сега доминират на пазара на цифрова реклама.

В последователни доклади на британските и австралийските регулатори на конкуренцията се казва, че Big Tech има почти пълна власт над това как издателите могат да правят пари онлайн, изкривявайки пазара и намалявайки избора на потребителите. Технологичните компании отричат ​​тези твърдения.

Издателите по цял свят следят с огромен интерес разпоредбите в австралийското законодателство, особено за правно обвързващите преговори, които биха принудили технологичния сектор да прехвърли част от парите си за съдържание към медийните групи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
От Spotify до Minecraft - Швеция се превърна в люлката на еднорозите