Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кой печели и кой губи от кризата с електронните отпадъци в света?

Covid-19 повлия и на световните продажби на електроника през 2020 г.

Кой печели и кой губи от кризата с електронните отпадъци в света?

Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg

Доклад на ООН разкрива, че въпреки популярността на домашните устройства за работа и развлечения, планетата е успяла да ограничи производството на електронни отпадъци през 2020 г.

Световните продажби на електроника са спаднали с над 6% през първите девет месеца на годината, доминирани от пандемията. Според доклада безпрецедентният спад е предотвратил производството на 4,9 милиона тона електронни отпадъци.

ООН прие доклада като възможност да насърчи правителствата да създадат пътища за по-добри процеси на рециклиране на електронни стоки, съобщи Euronews.

Технологиите за интелигентен дом и личните устройства се състоят от твърде много сложни части, за да се рециклират цялостно с едно движение. Ценни материали, като злато и мед, които са напълно възстановими, често се оставят да изгарят или изхвърлят на сметищата.

Още по темата

Настоящите решения - извън инициативите, произтичащи от самите технологични компании - не са нищо повече от просто пренасяне на проблема другаде.

„Това е недостатъчно за решаване на проблема“, казва съавторът на доклада на ООН Кийс Балде. „Рециклираме 17 процента от отпадъците си (електронните), но трябва да увеличим това повече от пет пъти, за да разрешим проблема.“

Европа и Северна Америка отговарят за създаването на почти половината от всички електронни отпадъци. Страните с високи доходи, най-големите виновници в много случаи, всъщност допринaсят за срива по много минимален начин. Истинските губещи са потребителите в страните със средни и ниски доходи, които не само имат задачата да набавят материали за много от нашите джаджи, но и сега са свидетели на „дигитално разделение“, при което плащанията за техните джаджи намаляват с 30 процента. Голяма част от отдалечаването от продуктите идва под формата на основни домакински уреди, като фурни, хладилници и перални машини. В най-добрия случай това предполага новооткрита устойчивост на ремонта на стоки за бита. В най-лошия случай означава, че икономическите напрежения, приписвани на COVID-19, допринасят за това ежедневните неща просто да не се заменят, което влияе върху качеството на живот на хората, живеещи на юг.

„Така нареченото цифрово разделение се увеличава“, казва д-р Кюър, съавтор от Програмата за устойчиви цикли на Университета на ООН (UNU). „Възможността за адаптиране към дигитализацията или просто за притежание и възползване от електрониката намалява в някои части на света. COVID-19 разкри и дигитално разделение във високоразвитите страни, където много бедни са изоставени."

Тази седмица Световната здравна организация определи проблема като „бързо ескалиращ“, при който „спешно се изискват ефективни и обвързващи действия“.

Притесненията им са свързани с благосъстоянието на децата. Извличането и изхвърлянето на електронни компоненти преди и след употреба ги оставя изложени на над 1000 вредни вещества с поразителни последици за тяхното здраве и личностно развитие. Резултатите могат да варират от хронични промени в белодробната функция до увреждане на ДНК.

В по-голямата си част електронните отпадъци все още не са включени в програмите за устойчивост на най-влиятелните политици в света. Електронното ни потребление се промени значително през последното десетилетие и това не отразява правителствената политика. Директивата на ЕС за отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) не е получила актуализация от 2000 г. насам. Скулптура, озаглавена „Mount Recyclemore“, влезе в новините за срещата на върха на Г-7 миналата седмица във Великобритания, като извади това бездействие на светло. Технологичната компания Magpie и художникът Джо Ръш преобразиха класическа американска скулптура чрез нелепо изображение на седемте лидери, направени изцяло от електронни отпадъци. Копия на Еманюел Макрон, Борис Джонсън, Ангела Меркел, Джо Байдън, Джъстин Трюдо, Марио Драги и Йошихиде Суга са конструирани от около 20 000 парчета изхвърлени технологични устройства. Те можеха да ги видят, докато летяха над брега на Карбис Бей, Корнуол, с личните си самолети, като призив да използват времето си заедно, за да обсъдят нови решения.

„Ние се надяваме да събудим съвестта им и да ги накараме да осъзнаят, че всички сме заедно в този въпрос с отпадъците“, каза скулпторът пред BBC.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Технологиите сложиха край на собствеността, но сега могат да я възродят