IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва отменянето на Световния мобилен конгрес?

Събитието, което трябва да събере на едно място представители на цялата индустрия, понася огромен удар

20:18 | 13.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Като събитие, което имаше за цел да покаже силата на телекомите, прекратяването на Световния мобилен конгрес в Барселона без резервен план озадачи мнозина в сектора, достигащ трилион долара, пише в свой анализ Ройтерс.

Вчерашното решение да се отмени годишното събиране на телекомуникационната индустрия заради опасенията, свързани с коронавируса, който все още не е стигнал до континентална Испания, остави дупка в маркетинговите бюджети и удар на стойност 500 млн. долара за местната икономика.

След като се оттеглиха от събитието, Sony и Nokia заявиха, че ще проведат продуктовите си премиери онлайн, а южнокорейският гигант Samsung Electronics показа новия си огъващ се телефон на отделно събитие в Сан Франциско в средата на седмицата.

Кризата започна преди няколко дни, когато южнокорейската LG Electronics стана първата компания, която се отказа и предизвика вълна от оттеглящи се фирми.

„Цялата идея, че трябва десетки хиляди хора да се съберат на едно място, за да се срещнат, беше отхвърлена“, коментира Майк Розенберг, доцент в бизнес училището IESE в Барселона.

Розенберг, който специализира в кризисни стратегии и планиране на сценарии, твърди, че с Китай, който се бори с разпространението на коронавируса, следващата голяма конференция на GSMA в Шанхай това лято също може да е  изложена на риск.

Китайската провинция, където е епиценърът на епидемията, отчете рекорден ръст на смъртните случаи и хиляди заразени, след като започна да използва нова методология за проследяване на заболяването. Това пък предизвиква въпроси за мащаба на кризата.

Досега Испания е обявила само два случая на заразени с коронавирус – един на Канарските острови и втори в Майорка.

Ще се видим следващата година?

Въпреки че големите изложители на конгреса могат да понесат загубата, хиляди по-малки компании, за които MWC е най-голямото събитие в маркетингово отношение, могат да помислят дали да се завърнат, твърдят анализатори.

„Сега те са изправени пред предизвикателството да преценят какъв е най-добрият начин да се справят“, коментира Бен Ууд, директор проучвания в консултантската компания CCS Insight.

В демонстрация на единство, ръководството на GSMA проведе обща пресконференция с местните лидери, обещавайки да работи за провеждането на събитието през следващата година. MWC се провежда в Барселона от 2006 г. насам.

Но генералният директор Матс Гренрид беше изправен пред трудни въпроси от репортерите, след като призна, че застраховката, която GSMA сключва от името на изложителите, не покрива събитие като епидемията от коронавирус.

Рамон Фернандес, главен финансов директор на френския оператор Orange, заяви, че отменянето на конгреса „ще струва доста пари, както ще струва доста и на всички, които са планирали да го посетят“.

„Ще намерим начин да продължим диалога“, посочва той. „Редица от онези, които планираха да отидат, ни писаха, за да ни кажат: Хайде да се срещнем в Париж, след като не можем да се видим в Барселона. Графиците се пълнят със скоростта на светлината“.

Комуникирането на решението тества и пиар способностите на GSMA. Въпреки, че отказващите се компании ставаха все повече до сряда и се говореше, че е възможно конгресът да не се състои, GSMA продължаваше да изпраща покани до медиите.

Големият удар дойде, когато европейските телекомуникационни фирми, които са основни членове на организацията, се отказаха групово, което принуди GSMA да признае неизбежното.

В имейл Гренрид заяви, че е „дълбоко натъжен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още