IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-интересните IT сделки през 2017 г.

Apple купи Shazam и Workflow, Verizon глътна Yahoo, а Google - Kaggle

18:10 | 23.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният свят не успя да види особено много големи сделки през изминаващата година, но една от най-любопитните се случи буквално в последните дни на 2017 г. – Apple купи Shazam. Вижте няколко от любопитните трансакции:

Apple купува Shazam и Workflow

Цената на сделката не е оповестена публично, но се спекулира за цена от около 400 млн. долара. Това, което е по-интересно, е защо Apple има нужда от дейността на Shazam. Лондонската компания до този момент е най-популярна с едноименното си Аndroid приложение, което служи за разпознаване и откриване на музика. Означава ли това, че от Apple възнамеряват да подсилят собствените си музикални услуги?

А първото тримесечие на 2017 г. беше финализирана сделката, с която Apple закупи правата над Workflow. Приложението позволява на iPad и iPhone потребителите да създадат списък с функции и команди, които да автоматизират определени задачи в дадено приложение. След покупката от Apple наеха съответно и целия екип, работил над приложението. 

Verizon купи Yahoo

Сделката беше сключена през юни и бе в размер на 4,5 млрд. долара. След нея щатският телеком заяви, че планира да обедини своите нови активи със съществуващия AOL бизнес и да създаде дъщерно дружество, наречено Oath, което да покрива около 50 медийни бранда и около един милиард потребители по целия свят.

Hewlett Packard Enterprise придоби Nimble Storage и SimplyVity

Две са по-големите сделки, които HPE направи през изминалата година. При първата сделка, която бе в размер на 650 млн. долара, тя купи инфраструктурния провайдър SimplyVity. В резултат се очаква HPE да обедини основния продукт на SimplyVity – OmniStack software със своите DL380 сървъри.

При втората по-голяма сделка HPE придоби Nimble Storage. Стойността на сделката се равнява на 1,09 млрд. долара.

Покупките, които извършва Hewlett Packard Enterprise показват, че компанията извършва сериозно преструктуриране на бизнеса си, фокусирайки се на мрежови системи, хранилища и технологични услуги.

Google купи Kaggle

През март 2017 г. Google потвърди, че придобива Kaggle – онлайн общност на учени, работещи в сферата на компютърните данни. Една от най-популярните дейности на Kaggle се състои в хостване на съревнования по data science и machine learning. Сумата на сделката не е известна. Малко по-рано същия месец Google и Kaggle организираха съревнование с награден фонд 100 000 долара по machine learning и класификация на YouTube видеа.

И докато детайлите по придобиването на Kaggle са мистерия, спекулациите за мотивите на Google говорят, че концернът планира да инвестират сериозен ресурс в AI разработките си, а закупената общност включва 600 000 учени в сферата на Data Science.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още